Рекордна раждаемост се отчита в Пловдив. Бейби бумът е през лятото на тази година. За три месеца от юли до септември в родилните отделения в областта са проплакали 1 954 бебета. Това е ръст с 9% спрямо предходното тримесечие. За деветте месеца от началото на годината в Пловдивска област са родени 5019 деца. Това показват последните данни на Националния център по обществено здраве и анализи. Акушер-гинеколозите прогнозират, че до края на годината ще има нов рекорд и ще бъде надмината раждаемостта от 2020 г., когато на бял свят се появиха 6 954 бебета.

ПРИЧИНИ ЗА ЦЕЗАРОВО СЕЧЕНИЕ

Повече деца са се родили и на национално ниво. 14 566 българчета са проплакали от юли до септември, или с близо хиляда повече от първите три месеца на годината.

Най-много са новородените в столицата - 3 918. Следва Пловдив и Варна, където са се появили 1 164 деца. Най-малко бебета са родени в Ямбол – 48, Разград – 67, и Видин – 68.

КАЛКУЛАТОР ЗА ТЕРМИНА

Рекорд на новородените отчетоха през юли от Клиниката по акушерство и гинекология към УМБАЛ „Св. Георги”. За месеца там проплакаха 117 деца, което е най-големият брой раждания от началото на годината.

Същата тенденция наблюдават и от една от частните АГ болници в града. В последния ден на септември там се роди 2000-ото бебе за тази година. То дойде с месец по-рано от бебе номер 2000 за миналата година, което според лекарите е ясен показател, че ще се запази тенденцията за увеличение броя на новородените.

Източник: trafficnews.bg