На бял свят се появи 47-ото бебе, родено с помощта на Програмата на Столична община за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми, които се нуждаят от инвитро процедури с донорски яйцеклетки.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Момиченцето носи името Василена и е с мерки 3050 грама и 50 см. Тя е второто дете в семейството, което има 6-годишно момченце, също родено с помощта на донорска яйцеклетка.

Щастливата майката благодари първо на жената, която е дарила частица от себе си, за да се случи това чудо. "Тя ни дари не само яйцеклетка, но и безкрайна любов и щастие", пише в писмото до фондация "Майки за донорството". Семейството е благодарно също на Столична община и на фондацията за финансирането на донорската процедура, както и на лекарите от МБАЛ „Надежда“, които са се грижили за бременността на майката и раждането на детето.

От края на 2015 г. Столична община подпомага жени с репродуктивни проблеми. Програмата беше създадена по инициатива на тогавашния столичен кмет, съвместно с организациите "Майки за донорство" и "Искам бебе".

ОВУЛАЦИОНЕН КАЛКУЛАТОР

От 2022 г. СО вече финансира до два инвитро опита с донорски яйцеклетки на всяка двойка, която е одобрена от комисията от лекари, специалисти и общински съветници.  До момента благодарене на програмата са родени общо 18 момичета и 29 момчета. Подробности за програмата и кандидатстването по нея може да се намерят на страницата на Столична община.

Източник: https://stolica.bg/