На всеки 2 минути една жена умира поради усложнения при бременност или раждане, въпреки че майчината смъртност е намаляла с една трета за 20 години, съобщи ООН, предадено от АФП.

Показателите са намалели значително между 2000 г. и 2015 г., но до голяма степен са се задържали между 2016 г. и 2020 г. - а в някои региони дори са се увеличили, заяви ООН.

enlightenedИзчисли своята гестационна седмица и приблизителната дата на раждане на твоето бебе

Според доклада на Световната здравна организация и други агенции на ООН общият коефициент на майчина смъртност е намалял с 34,3% за 20-годишен период - от 339 случая на 100 000 живородени деца през 2000 г. до 223 случая на майчина смъртност през 2020 г.

Това обаче означава, че през 2020 г. на ден са умирали близо 800 жени - или по една на всеки 2 минути.

Най-голям спад е регистриран в Беларус - с 95,5%, докато във Венецуела се наблюдава най-голямо увеличение. Между 2000 и 2015 г. най-голямото увеличение е регистрирано в Съединените щати.

"Макар че бременността трябва да е време на огромна надежда и положително преживяване за всички жени, тя все още е трагично опасно преживяване за милиони хора по света", заяви ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус.

"Тези нови статистически данни разкриват спешната необходимост да се гарантира, че всяка жена и момиче имат достъп до важни здравни услуги... и че могат да упражняват пълноценно репродуктивните си права."

Майчината смъртност продължава да е съсредоточена предимно в най-бедните региони в света и в засегнатите от конфликти страни. Сред водещите причини за смъртност са тежките кръвоизливи, инфекциите, усложненията от необезопасени аборти и основни заболявания като ХИВ/СПИН, които до голяма степен са предотвратими и лечими.

enlightenedЗа първи път в прегръдките на мама - 10 трогващи снимки

СЗО заяви, че е "от решаващо значение" жените да имат контрол върху репродуктивното си здраве, особено върху това дали и кога да имат деца, така че да могат да планират и разпределят раждането на деца, за да защитят здравето си.

Наталия Канем, ръководител на Фонда на ООН за населението, заяви, че броят на жените, които "ненужно" умират, е "неоправдан". "Можем и трябва да се справим по-добре, като спешно инвестираме в семейното планиране и запълним световния недостиг от 900 000 акушерки", каза тя.

enlightenedБебенце, родено под руините в Сирия, е осиновено

Въпреки че докладът обхваща данни до 2020 г., Аншу Банерджи от СЗО заяви пред журналисти, че статистиката оттогава насам изглежда мрачна поради пандемията от Ковида-19 и икономическата криза, пише БГНЕС. 

Източник: https://www.actualno.com/