Екипите на "Майчин дом" спасиха близнаци, които са се развивали в един околоплоден мехур и са делили една плацента. Клиничните случаи показват, че такива спонтанни моноамнеални и монохониални бременности са 1 на 1000. Като според научни данни само в 70% от случаите оцеляват и двамата близнаци. Това е единственият такъв случай в „Майчин дом“ за последната една година. 

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ 

Бременността проследява д-р Ибрям Ибрям, а раждането води д-р Веселин Дяволов. 

Кристин и Мартин мечтаят за близнаци. Благата вест, че мечтата им ще се сбъдне ги изненадва приятно. Но бременността на Кристин се оказва високорискова

Посещават кабинетите на редица акушер-гинеколози, които не дават категорични прогнози, докато родителите не попадат в „Майчин дом“.

"През 2 седмици бяхме на преглед и така осем месеца", разказа Мартин Костов. Двете еднояйчни близначки са родени в средата на осмия месец със секцио.

Рекорд в 'Майчин дом' - 16 двойки близнаци се родиха през март

"Родоразрешаването в 34 гестационна седмица се налага поради риска от това да настъпи неблагоприятен изход по време на нормално раждане, тъй като са били оплетени пъпните връви на двете бебета", това каза за "По света и у нас" - новините на БНТ д-р Силвия Савова от Клиника по патолгоия на бременостга в СБАЛАГ "Майчин дом". 

"Най-важното е, че краят е щастлив", сподели щастливият татко Мартин.

Близнаци се родиха с помощта на инвитро програмата на Столична община

Малко повече от месец дъщерите на Мартин и Кристин живеят в неонатологията на "Майчин дом".

"Проведена е реанимация. Бебенцата са стабилизирани постепенно, захранени- наддават", заяви д-р Ася Гуленова - неонатолог СБАЛАГ "Майчин дом". 

"Нямаме търпение да си ги вземем вече", споделиха Мартин и Кристин. 

ОВУЛАЦИОНЕН КАЛКУЛАТОР

Близначките бяха изписани днес и вече са дома на родителите си в Габрово.

Източник: Facebook Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом”