В Русия отново обсъждат възможността за забрана на абортите. Като начало - в частните клиники, където тази процедура се извършва най-лесно.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Въвеждане на глоби за склоняване към аборт, забрана за прекъсване на бременността в частните клиники, изискване за съгласието на съпрузите. Идеите за ограничаване на абортите отново активно се обсъждат в Русия - както на политическо ниво, така и в Руската православна църква. Това стана след като през октомври Министерството на здравеопазването ограничи приложението на препаратите мизопростол и мифепристон, които най-често се използват от частните клиники за прекъсване на бременността. Преди това здравното ведомство издаде методически препоръки, с които призова лекарите да формират "негативно отношение към абортите" сред жените.

Какви са правилата?

Мордовия стана първият руски регион, който въведе глоби за "склоняване" към прекъсване на бременността. Аналогичен закон е приет и в Тверска област. Глобите са едни и същи - от пет до десет хиляди рубли за руски граждани, между 10 и 20 хиляди рубли за чужденци, от 25 до 50 хиляди рубли за длъжностни лица и от 100 до 200 хиляди рубли за юридически лица. Законът обаче не засяга лекарите, които все още могат да препоръчат аборт по медицински причини.

Тамбовска и Калининградска области все още обмислят дали да въведат аналогични глоби, но Курска и Челябинска области, Татарстан и незаконно анексираният Крим са решили да убеждават жените да запазват плода. Там няма официални забрани, но властите тържествено отчетоха, че всички частни учреждения "доброволно" (с изключение на една клиника в Курска област) са се отказали да предоставят услуги за прекратяване на бременността. Андрей Белостоцкий, заместник-губернатор на Курска област, обяви, че с жените, желаещи да извършат аборт, "се работи активно" - правят се анкети и проблемите се изясняват.

И църквата е срещу абортите

Инициативите на регионите бяха подкрепени от главата на Руската православна църква патриарх Кирил. Според него по тази начин демографските проблеми могат да се разрешат "като с магическа пръчка". В писмо на патриарха до Думата се призовава за забрана на абортите в частните клиники, тъй като според него там изискванията на Министерството на здравеопазването не се спазват.

Маги, родена преждевременно, се нуждае от помощ

Но Руската православна църква (РПЦ) не спира дотук: патриаршеската комисия по семейните въпроси предложи омъжените жени да бъдат задължени да получат съгласието на съпруга си за прекъсване на бременността.

Засега обаче това остава само на ниво обсъждане. РПЦ настояваше за въвеждане на данък върху абортите още през 2015-а година, но тогава инициативата не бе подкрепена от федералните власти, припомня политическият анализатор Дмитрий Орешкин. Според него Кремъл се опасява да не прекали с ограниченията за абортите, осъзнавайки непопулярността на мярката сред значителна част на населението, както и поради опасения докъде би могла да стигне женската солидарност. Същевременно обаче Орешкин смята, че властите ще продължат по същата политическа траектория и ще се постараят да сведат ангажиментите на жените до "кухнята, децата и църквата".

Ще има ли демографски ефект от ограниченията?

Миналата година в Русия Статистическата служба е регистрирала 506 000 процедури за изкуствено прекъсване на бременността, една пета от които са били извършени в частни клиники. Министерството на здравеопазването отчете спад на абортите с шест процента и обясни тези успехи с консултациите преди предприемането на процедурата. Демографът Алексей Ракша обаче казва, че абортите по желание, извършени през 2022-а година, са по-малко - около 300 хиляди.

Източник: https://fakti.bg/