Нов кувьоз и неонатален респиратор, дарение от Българската Коледа, получи Университетска болница „КАНЕВ“ в Русе, съобщиха от лечебното заведение.

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО

Даренинето е предназначено за нуждите на отделението по неонатология. Модерният и съвременен кувьоз и респираторът са на марката Drager и са закупени със средства събрани от благотворителната инициатива Българската Коледа.

„Благодарим на тази благородна инициатива, но най- много на всички хора, които са отделили от средствата си, за да помогнат на нас неонатолозите в денонощната грижа за големите малки герои- недоносените деца!“, каза д-р Лилия Георгиева , началник на Отделение Неонатология на УМБАЛ „КАНЕВ“.

Дарението бе получено в навечерието на 17 ноември, когато се отбелязва Световния ден на недоносените деца. В кувьоза се отглеждат недоносени бебета, които имат нужда от интензивно лечение. Неонаталния респиратор е жизнено важен първичната реанимация за деца в тежко състояние, които имат нужда от обдишване. Стойността на дарението е 82 хиляди лева.

Над 15 млн. бебета се раждат преждевременно всяка година

През отделението по неонатология от началото на тази година са преминали 107 недоносени бебета, като от 88 са от Русе и 19 от други лечебни заведения.

По случай 17 ноември – Световен ден на недоносените деца екипът на Отделение Неонатология на Университетска болница „КАНЕВ“, организира празненство с детски спектакъл, танци и много забавления, което ще се проведе на 17.11 /петък/ от 16.00 часа в Гранд-хотел Рига. На него ще присъстват малките герои и техните семейства.

Източник и снимка: https://www.zdrave.net/