Израел предложи помощ при евакуацията на бебетата от най-голямата болница в Ивицата Газа. По данни на палестинските власти, заради липсата на гориво и лекарства там две новородени са починали, а около 40 са застрашени от смърт. От ООН съобщиха, че в палестинския анклав има около 50 000 бременни жени.

ОВУЛАЦИОНЕН КАЛКУЛАТОР

Да родиш по време на война. Преждевременно. При бягство от Северна Газа.

Ноха Ал- Шарбаси: "В четвъртия ден от войната избягахме от вкъщи. Бях бременна в началото на деветия месец, но започнаха усложнения и родих в болницата "Насър"

По данни на ООН, всеки ден в Ивицата Газа 150 жени раждат. Понякога новородените са мъртви.

"В болница в северен Синай срещнах Иркам. Била е бременна в 8-ия месец, когато коремът ѝ бил ударен от шрапнел. Тя загубила детето си, а очите ѝ никога повече няма да виждат", каза Фолкер Тюрк, върховен комисар на ООН по правата на човека.

Увеличават размера на еднократната помощ при раждане на дете

И преди войната здравната система в Ивицата Газа не беше в добро състояние. Но сега сред най-потърпевшите се оказват бременните. От началото на войната профилактични прегледи не се правят. Приоритет в болниците имат ранените и тежките случаи.

"Вече няма здравна система. Това са индивидуални инициативи на медици и лекари", каза Джинане Саад, представител на "Лекари без граници".

От 35 здравни заведения в Ивицата Газа, 21 вече не работят. От най-голямата болница в анклава разпространиха снимка на недоносени бебета.

Сумата за лечението на Гого е събрана

"Трябва да се сме сигурни, че можем да евакуираме новородените. Имаме около 37 - 40 недоносени бебета", каза д-р Мохамед Обейд, хирург в болница "Ал Шифа".

Ноха и бебето ѝ сега живеят в бежанския лагер Хан Юнис. Не знае каква ще е съдбата на дъщеря ѝ. Не смее да мисли за бъдещото, а само за нещата от първа необходимост.

Ноха Ал-Шарбаси: "Страхувам се за дъщеря си, вече трябваше да ѝ сложат ваксини, но няма. Лекарствата и млякото са в много ограничени количества." Не смее да мисли и за дом, а само за оцеляване.

Източник: https://bntnews.bg/