Карин дом отново ще отбележи 17 ноември - Световния ден на недоносените деца с професионална подкрепа за най-малките. Екип „Ранна интервенция“ ще проведе безплатни консултации на недоносени или родени с ниско тегло деца на възраст от 0 до 3г. от цялата страна.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Целта на екипа е да достигне до повече деца и представи услугите за ранна детска интервенция на семействата с деца до 3г., изправени пред предизвикателството на преждевременното раждане.

"Предизвикателствата за семейството на недоносеното бебе не свършват с изписването от неонатологично отделение, а продължават и у дома. Това, което знаем е, че пътят е много по-лек, по-спокоен, когато имаш информация и подкрепа навреме." – сподели Борислава Черкезова, изпълнителен директор на Карин дом и апелира родителите да не се колебаят да потърсят професионална помощ възможно най-рано.

За да се включите в консултациите, попълнете регистрацията >>> ТУК

Записванията ще продължат до 30 Ноември 2023 или до запълване на местата. Консултациите ще се проведат на място в Карин дом (в новия комплекс на адрес: бул. „Цар Освободител“ 86А), в дома на семейството или онлайн, според желанието и възможностите на родителите. Специалистите, които ще се включат в консултациите са: рехабилитатор, логопед, психолог, социален работник, специалист по кърмене.

Освен с индивидуални консултации, Карин дом ще отбележи деня и със забавна среща на недоносени деца и родители в Детски Клуб "Смърфовете" в гр. Варна, ул. "Кестен" 14 /зад ВиК/.

Освен че ще поиграят заедно, консултантите на Карин дом ще представят услугата за най-малките - „Ранна интервенция“. Екипът ще бъде на разположение да отговори на вашите въпроси и сподели как може да подкрепи родителите и ранното развитие на детето. Срещата е с Вход свободен.

С какво помага Ранната интервенция?

Услугата “Ранна интервенция“ на Карин дом подкрепя децата и техните семейства още от раждането. Екипът работи с деца с различни състояния и заедно с техните родители. Към услугата биват насочвани недоносени деца, докато са в родилния дом или след като бъдат изписани от болничното заведение, за подкрепа у дома.

Недоносеното бебе - всичко важно за първата година

Семейно-ориентираният подход е в основата на програмата и разчита на равнопоставено сътрудничество между родители и специалисти. Родителите имат възможност да определят приоритетите за своето семейство и за развитието на детето си, а специалистите са тези, които им помагат да работят за постигане на идентифицираните от тях цели. Специалистите подпомагат родителите да усвояват знания, умения за игри и занимания с детето, които стимулират неговото развитие.

Услугата включва:

 • Домашни посещения или посещение в естествена за детето среда: детска площадка, детско заведение;
 • Групови дейности с дете и родител;
 • Групи за взаимопомощ и подкрепа, водени от психолог;
 • Тематични информационни срещи за родители;
 • Подкрепа за кърмене;
 • Библиотека на играчките, където децата могат да играят, заедно със своите родители и да бъдат консултирани от логопед;
 • Ресурсна библиотека с книги, играчки и оборудване;
 • Родител за контакт;
 • Подкрепа за родителите и детето при прехода към детска ясла или детска градина

Целите на екипа са:

 • Овластени семейства. Информирани, по-уверени и спокойни родители.
 • Ранно идентифициране на потребностите и при необходимост насочване към други специалисти или терапия.
 • Успеваемост в дейности от ежедневието: самообслужване; комуникация; когнитивните и социалните умения.

Лекари спасиха бебе, родено едва 575 грама

Карин дом е инициатор и двигател за развитие на услугата „Ранна интервенция”, която досега е дала шанс на стотици семейства. Услугата стартира през 2010г., като до момента е подкрепила над 1000 семейства от Варна.

Източник и снимка в текста: https://petel.bg/