Лекарски екип от болницата към Университетския колеж в Лондон извършва новаторска операция, комбинираща раждане с цезарово сечение и салпинго-оофоректомия (отстраняване на яйчниците и фалопиевите тръби при повишен риск от рак). До момента едва четири жени са били подложени на процедурата, като при всички е успешна.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ 

Според проф. Адам Розентал, ръководител на екипа, извършил пионерската процедура, подобна операция не е била докладвана досега.

Експертите са на мнение, че салпинго-оофоректомията не е решение, което се взима лесно, тъй като премахването на яйчниците поставя жената в ранна менопауза.

Извършването на подобна операция по време на раждане с цезарово сечение също крие риск от по-голяма загуба на кръв поради физическите промени, които настъпват при бременността. Въпреки това може да се избегне тревожното чакане за стандартната процедура, която обикновено се провежда самостоятелно.

Обяснявайки какво включва операцията, проф. Розентал споделя: „Повдигаме горната част на матката, за да изведем фалопиевите тръби и яйчниците от коремния разрез, така, че да са леснодостъпни. Единственият реален проблем е, че кръвоносните съдове се уголемяват по време на бременност, така че трябва да се внимава допълнително, за да се избегне увреждането им.“

Ново: 933 лева да бъде майчинството през втората година

45-годишната Клеър Родригес Лий е една от четирите жени, подложени на двойната операция, чието извършване отнема на хирурзите около час. Проведена през 2019 г., когато Лий е на 41 години, процедурата включва премахване на яйчниците и раждане на второто ѝ дете.

„Подадоха ми го, за да го гушна – мисля, че беше преди да продължат със следващата процедура. След това го дадох на съпруга ми и лекарите започнаха втората част“, споделя Клеър пред BBC News.

Във Варна спасиха новородено с малформации и спешна нужда от операция

Тъй като още на 36-годишна възраст Клеър научава, че е изложена на по-висок риск от развитие на рак на яйчниците поради ген, който е наследила от родителите си, тя решава да се подложи на салпинго-оофоректомията възможно най-скоро след раждането на второто си дете. „Търсих информация относно кога най-рано след раждането мога да се подложа на операция за отстраняване на яйчниците и фалопиевите тръби и попаднах на комбинираната операция, тъй като първата току-що беше извършена.“

Клеър е категорична, че не съжалява за решението си, защото по този начин е имала възможността едновременно да роди сина си и да се освободи от притесненията относно повишения риск от развитие на рак на яйчниците. „Защо да се подлагам на две операция, когато мога да направя всичко наведнъж и след това да се възстановя?“

Източник: https://media.framar.bg/