Бабите са дар, истинско чудо, те са подкрепа, те са любов, те са уют. Днес обаче се оказва, че да имаш баба на разположение е лукс, с който все по-малко семейства могат да се похвалят. Не всяка баба има внуче, а тези, които си имат, често са далеч от семейството си и обгрижването на малчо се оказва трудна задача. За случаи като този, както и за други подобни, в които бабината грижа е необходимост и за двете за страни, „Rent-а-Баба“ идва на помощ! 

Срещаме се със създателите на платформата, за да научим повече за чудесния проект, който събира и сближава бабите с децата, а нуждаещите се родители - с добри и грижовни хора, на които да разчитат – за почасова грижа, за водене и взимане от училище, за вкусна гозба, и още, и още… 

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО

„Rent-а-Баба“ – проект с отговорна кауза

Отговорна, определено. Няма по-голяма отговорност от тази за едно дете. А когато има желание то да расте здраво, щастливо и възпитано, отговорността е още по-голяма. Нашата кауза е свързана с това да помогнем на младите семейства да намерят качествена грижа, при това с опит и топлота, които само по-зрял човек може да предложи. От друга страна, когато виждаме немалко самотни пенсионери, които имат искрици в очите щом видят деца, няма как да не подемем подобна инициатива. Дълбоко вярваме, че тя ще донесе множество позитиви както на младите майки, разкъсвани от куп задачи, така и за по-възрастните дами и господа, които имат време и желание, но нямат на кого да подарят обичта си.

Търпение, разбиране, правилна комуникация и любов са ключът към хармония в семейството


 
Пътят от идеята до реализацията 

Не беше лек, признаваме си. Документално и юридически се наложиха множество процедури, за които не бяхме подготвени. Не бяхме подготвени и за вълната от неодобрение, която ни заля. Но от обвиненията и нападките успяхме да извадим градивната критика, която използвахме в процеса на реализация, за да бъдем максимално полезни. Включихме разяснителни статии с препоръки и за младите семейства, и за възрастните, които да гарантират максималната сигурност и удовлетвореността на двете страни. Активирахме опция за оценка на всеки кандидат, които в последствие ще оформим в рейтингова система. Пуснахме категория „Мама търси баба“, за да може хората да изпращат конкретни търсения, които да публикуваме. Все пак не всеки пенсионер желае да се регистрира в сайта, но може да види дали в близост няма търсене. В момента работим върху създаването на нова категория, в която ще можем да регистрираме и майки, които искат да помогнат на други майки, защото виждаме, че и към това има интерес.

Основното ни затруднение е със самия сайт – стартирахме с крайно ограничен бюджет, затова платформата няма функционалностите, на които се надявахме. За щастие през януари догодина ще има възможност да кандидатстваме за финансиране, което да ни помогне да направим това, което всички искат – сортиране по критерии и цялостна оптимизация. Всяко нещо с времето си.

Как избрахте името?

Спонтанно. Пътувахме нанякъде и споделих идеята на съпруга ми. Казах му за гледането на дечица, за готвенето и всичко останало. Предложих му името „Баба идва“, но той веднага върна в отговор „Rent-a-Баба“. Толкова ми хареса, че всъщност се влюбих! Така и остана, макар и след три години забавяне.

Получаваме множество критики за името – че е обидно, обезличава възрастните хора, че е неуважително и така нататък. Само че ние не влагаме нищо от това в наименованието, а напротив, приемаме го като грабващо вниманието и закачливо.

Как „Rent-а-Баба“ помага на родителите?

С каталог, в който се включват хора от цялата страна, предлагащи своите услуги. В категорията „Баба ще ги гледа“ регистрираме възрастни дами и господа, които биха гледали дечица в своя дом или в дома на детето, биха го придружавали до училище или помагали с уроците. В „Баба ще ви сготви“ се включиха опитни кулинарки, чиито „бабини“ вкусотии младите семейства могат да си поръчат – след осигуряване на продукти или след предоставяне на сума за пазар. В „Баба ще изпрати“ включваме какви ли не ръкоделия, топли плетива за зимата, натурални храни и всичко, което пенсионерите могат да изпратят по куриер. Знаете, основна мисия на всяка млада майка е да осигури възможно най-качествените продукти, за да премине през стресиращата процедура на захранване на бебето  - според нас по-добре би било да се търсят натурални продукти от някой селски двор вместо био продукция, внос най-често от чужбина.

На каква възраст детето трябва да получи първия си телефон?

Общо взето имаме доброто желание да помогнем на родителите в основните им затруднения в ежедневието. Все пак и ние сме родители, знаем колко е натоварено и знаем къде бихме оценили най-високо помощ, при това от хора, които са наистина стойностни и дават сърце и душа да обгрижат някое дете.

А на бабите?

Ние не изискваме заплащане за нашето посредничество, а в самата платформа регистрираме възрастни дами и господа, които сами избират дали и какво заплащане да получат за своите услуги. Дори и „бабата“ да не желае заплащане за това, че е поседяла един час с детенцето и му е чела приказка, ние смятаме, че родителите е редно да предложат нещо в замяна – подпомагане със сметките, да напълнят хладилника, да купят лекарства, ако имат познанства, да предложат някаква услуга, която да подпомогне човека, който отделя от времето си за тяхното съкровище. Също приветстваме идеята дори в пенсионна възраст хората, които имат желание и възможност, да могат да генерират допълнителни доходи. Те имат право на това и подробно сме го описали в нашия блог. В тези несигурни икономически времена бихме желали да създадем възможност за пенсионерите да получат нещичко върху пенсията си, с която да се поглезят или да зарадват собствените си внуци.

Родителството - поезията, която пишем в сърцата на нашите деца

Но най-вече искаме да помогнем на възрастните хора да не бъдат толкова самотни. Много от тях са изпратили децата си в чужбина и виждат внуците си веднъж годишно, ако имат късмет. Други ни писаха, че нямат собствени деца и имат копнежа да си имат внуче. На тях искаме да подарим любов и нов смисъл, защото да се чувстваш полезен носи толкова много.

Какво ново предстои? 

Съвсем скоро ви очаква категорията „От мама за мама“. Вече получихме няколко заявки от майки, които все още не са се върнали на работа и могат да гледат дечица. Освен това се надяваме хората да се намерят покрай нас – може да си помагат напълно безвъзмездно, просто да се редуват в грижата за децата. 

Наръчник за отчаяни родители - експертни и забавни стратегии за бебешкия сън

Очаква ви и цялостно подобряване на сайта, обособяване на рейтингова система (след като получим достатъчно отзиви) и отличието „Баба на месеца“. Ще повдигнем завесата, че работим и върху създаването на уютно местенце, в което ще направим жива връзката между баба и внуче, макар и небиологични, но всичко това изисква време.

Инициативата предлага ли място и за дядо?

Разбира се, дядовците са добре дошли при нас! Вече имаме няколко, макар и да не са много. 

Как се осъществява контактът между двете страни? 

Когато харесат конкретна обява, хората позвъняват на съответния кандидат. Всички уговорености между тях остават поверителни и ние не изискваме никой да ни уведомява. Е, разбира се, бихме се радвали някой да ни пише или да ни се обади, че сме успели да ги свържем с чудесни хора – вече имаме и такива отзиви, но си мечтаем за още и още!

3 причини да си наемем баба или дядо 

Хора, които са изгледали собствените си деца, че и внуци и дори правнуци, имат толкова много опит, че направо слагат в малкия си джоб нас, младите майки. Те могат да разкажат толкова много истории, да покажат неща, които ние дори не сме и чували, да научат децата на позабравени ценности, а защо не и на нещо, което ние самите не можем – плетене, шиене, готвене и куп други неща.

Винаги сме си представяли, че една баба или един дядо няма да са толкова обременени от новите технологии и няма да гледат постоянно телефона си. Това им дава възможност да се посветят на общуването с детето и да изградят връзка. Да му обърнат внимание, да го изслушат, да му обяснят. 

И на последно място, но в никакъв случай по важност – емоционална зрялост. Те вече са преминали през какви ли не ситуации, знаят за какво си струва да се ядосат, могат да предложат решение от опит за всякакви ситуации, но най-вече ще подходят с търпение. Това най-много ни липсва на нас, младите майки, а децата се нуждаят безкрайно много именно от търпение.

enlightened Повече за платформата можете да научите >>> ТУК и >>> ТУК