С приятелите ни от "Кабинет за родители", отворил врати наскоро в МЦ "Д-р Гунев", София, създадохме ценна поредица, в която засягаме важни теми за родителството, отглеждането на дете, промените след появата на бебето, отношенията в семейството и още...

Повече за дамите, които подават ръка и подкрепят мама и тати, прочетете >>> ТУК  

А сега е време за новия и последен (или може би не) материал от поредицата. Приятно четене! 

enlightened Прочетете още... 

 

КАК ДА ПОСТИГНЕМ БАЛАНС В СЕМЕЙНАТА СТРУКТУРА 

Отново ще споменем ролите и важността на тяхното правилно диференциране в семейната система. Те са важни предпоставки за психично и физическо здраве, и личностно развитие на отделните членове.

Там, където има конфликти или нарушения в изпълнението на ролите в семейството, проблеми с поведението или здравето на неговите членове се откриват нарушения в структурата на семейната система. Фамилната терапия смята, че всяко отклонение от оптималните параметри на структурата, води до някаква патология. Тя може да се изявява като влошени взаимоотношения, агресивност или зависимости, както и влошено здравословно състояние.

Бебешки пубертет - съвети от детски психолог

Членовете на семейството си взаимодействат непрекъснато. Затова е важно да се наблюдават не само отделните личности, но и системата като цяло. За да може да функционира, семейството има нужда от баланс и правила. Когато настъпи хаос, промяна или някаква травма в семейството, отделните членове работят заедно за  връщане на обичайния ритъм в системата. Важното тук е екипната работа!  Няма да спрем да го повтаряме, защото основният проблем при двойките, които ни посещават, са опитите за индивидуално справяне с дисфункциите на семейството, а това е мисия невъзможна. Семейството е цялост и действие в симбиоза.

Друг проблем на хората, които търсят помощта ни е нарушаването на границите между членовете на семейството, което на практика е нарушаване на близостта между тях. Това може да е, както ако хората не са достатъчно близки помежду си, така и ако са прекалено близки. Важно е отделният индивид да може да съществува без зависимостта си от друг член на семейната среда. Освен взаимосвързани, те са отделни личности, с различни интереси и потребности, за които всеки има право да се погрижи, без да нарушава общоприетите правила на семейната структура.

Прекрачването на тези граници в повечето случаи е резултат от стереотипите на взаимодействие, повтарящи се грешни модели на поведение в нуклеарното/родителско семейство или детски травми у партньорите, които изскачат на повърхността и дебалансират семейната структура. 

Важно е всички стабилизиращи и възвръщаши баланса техники да се използват осъзнато и разумно, без обвинения или приемане на ролята на жертва. В Кабинет за родители ние се опитваме да научим двойките на тези техники, за да съумяват да възвръщат лесно хомеостазата на семейната среда.

СЪВЕТИ ЗА ХАРМОНИЯ В СЕМЕЙСТВОТО 

За да се постигне хармония в една динамична среда, каквато е семейната, са необходими ежедневни грижи и много работа от всеки член в семейството. Важно е всеки един от тях да може да си даде сам на себе си необходимата любов, уважение и разбиране. Осъзнаването, че щастието на всеки един е в собствените ни ръце е най-важната стъпка към хармония! Приемането на себе си с всичките ни недостатъци и положителни качества, без съревнование, без сравнения и нападения с партньора. Не пренебрегвайте собственото Ви „аз”, което също трябва да се храни, но не по онзи егоистичен начин, в който пренебрегвате партньора си. Позволявайте си време за Вас и Вашите нужди. Това от своя страна ще Ви даде сили да дадете свобода на другия да се обича, цени и уважава по същия начин. 

Психолог съветва: Не давайте детето на ясла/градина преди 3-годишна възраст

Много е важно да можем да се поставим на мястото на другия. Преди да направите каквито и да било заключения и да започнете скандал или спор, погледнете ситуацията от страна на партньора си, поставете се на негово място. Може би ще успеете да откриете друга гледна точка на настоящата ситуация. Може би ще успеете да разберете действията му. В повечето случаи те не са насочени срещу вас умишлено. 

Разбира се, не на последно място е в нашата практика се срещат двойки, които са забравили, че на първо място техните взаимоотношения са партньорски. Приели са ролите само на родители и са изтикали романтичните си отоношения някъде далеч. Цялото им внимание е фокусирано върху детето. Опитвайте се да обръщате  внимание на партньора си колкото е възможно повече. Не забравяйте, че детето е плод на вашата любов и връзка, която трябва да поддържате и подобрявате.

Броят на жените, раждащи за първи път след 40, се е утроил

Освен емоционални и психологически предизвикателства, раждането е и труден физически процес и е нормално жените да имат нужда от повече време и ухажване, докато отново се върне желанието за сексуална близост. От друга страна, мъжете често се чувстват пренебрегвани от отношенията на майката с детето, в тях се заражда ревност, сякаш като към любовник и това води до отдалечаването им от семейството. Търпение, разбиране, правилна комуникация и любов са ключът към възвръщане на хармонията в семейната среда!

Ние, от Кабинет за родители, вярваме в силата на споделеното или с други думи казано - “Подай ми ръката си! Виждаш ли, сега всичко тежи наполовина“!