Йордан Стоичков от Лясковец е възпитаник на Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“ във Велико Търново, която завършва с отличие преди година. Разказва, че винаги е мечтал един ден да стане лекар и крачка по крачка започва да реализира тази своя мечта.

Лекари спасиха окото на дете, пострадало при игра с лък

Приет е да учи в Медицински университет – София и вече успешно е завършил първи курс. Благодарение на своя упорит труд, Йордан извоюва правото да бъде първи носител на стипендията, която близки и приятели на именития великотърновски хирург д-р Иван Толеков учредиха в негова памет. Всяка година семейството и близките на д-р Толеков ще предоставят средства, с които да покрият пълните годишни такси за целия период на обучение в специалност „Медицина“ на ученика с най-висок общ успех в дипломата за средно образование от ПМГ „Васил Друмев“ във Велико Търново, приет да учи в някои от българските медицински университети.

Бъдещият лекар казва, че е горд с това отличие и неслучайно това лято решил да прекара на стаж в хирургичното отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, на което д-р Толеков отдава три десетилетия от живота си, помагайки на пациентите, а благодарение на труда и професионализма му са спасени хиляди животи. „Аз съм изключително благодарен и признателен, огромна чест е за мен да бъда първи стипендиант на фондация „Д-р Иван Толеков“. Той е един от най-бележитите и уважавани лекари в област Велико Търново и това беше една от причините да избера да стажувам в хирургичното отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, където той е спасил хиляди човешки животи. Освен огромна чест, за мен е и огромна отговорност да бъда тук“, разказва бъдещият лекар.

Малкият Гого се нуждае от помощ

Йордан Стоичков стажува в операционната и помага в грижите за пациентите под ръководството на началника на отделението д-р Николен Стойнов. Заедно с него на стаж в хирургията са още двама бъдещи лекари – Ивайло Панов и Йоана Милева .

„Аз няма как да не бъде горд с този факт, че тези млади колеги, проявяват интерес към хирургията, всяко лято се връщат на стаж при нас, а ние от своя страна им даваме възможност да се докоснат до реалната медицина. За разлика от университетските болници, които са претрупани с кадри, тук стажант – лекарите имат възможност под моето ръководство да преглеждат болните, да шият рани, да участват в операциите. Така те успяват да разберат дали това е тяхната специалност за в бъдеще“, разказва д-р Николен Стойнов.

Две деца се оказаха с изгаряния след инцидент по време на семейно тържество

В отделението от няколко месеца специализира и д-р Владимир Ванев, който избрал да се развива като хирург след успешното завършване на специалност „Медицина“. Развитието и подкрепата на младите кадри е най-ценната инвестиция и приоритет за ръководството на областната болница, където в момента специализират 30 млади лекари.

Източник и снимка: https://trud.bg/