Днес ще бъдат изплатени увеличените обезщетения за втората година майчинство. Сумата е обвързана с размера на минималната работна заплата и е 780 лева. От НОИ вече са превели над 13 милиона на банките.

Изненадващи предимства на късното майчинство

От Осигурителния институт вече са готови със списъците с имената на тези, които ще получат не само месечното си обезщетение за юли, но и натрупаната сума за първото полугодие. Сметките показват, че над 54 хиляди души още в четвъртък ще получат повече пари по сметката си. Обезщетението обхваща над 46 хиляди майки. Същата сума ще бъде преведена и на бащите, които ползват отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст.

Разлика в парите за майчинство ще усетят и тези, които са се върнали по-рано на работа и са прекъснали втората година от отпуската си за отглеждане на дете. Сумата за тях е наполовина - 390 лева. Тези, които имат Персонален идентификационен код на НОИ, могат още сега да направят справка за размера на сумите, които ще им бъдат изплатени утре.    

Разказ за майчинството между две държави - България и Турция

„В същия срок ще изплатят и паричните обезщетения за времето от 1 януари 2023 година до 30 юни на всички лица, които са ползвали поне 1 ден парично обезщетение от изброените видове. Така например, ако една майка е била без прекъсване в отпуск за отглеждане на дете до 2 години за времето от януари до 30 юни, ще получи доплащане в размер на 420 лв. и за самия месец юли – 780”, обясни Сълза Георгиева, началник на отдел „Парични обезщетения” в НОИ.

Източник: https://darik.bg/