В Световната седмица на кърменето, която всяка година отбелязваме от 1 до 7 август, д-р Теа Александрова разказва за ползите от кърменето и майчиното мляко и дава своите съвети, за да могат младите майки и бременните да почувстват подкрепа и да изградят увереност в тази мисия.

Една мама споделя: спешно секцио, антибиотик за бебето, трудности с кърменето

СЗО и УНИЦЕФ активно насърчават кърменето като най-добрия източник на храна за бебета и малки деца и препоръчват на родилката да започне да кърми бебето си в рамките на първия час от раждането, а децата да бъдат кърмени изключително през първите шест месеца от живота си – което означава, че не се предоставят други храни или течности, включително вода.

Сън и кърмене на бебето – какво е важно да знаем?

Бебетата трябва да се кърмят при поискване – толкова често, колкото детето иска, денем и нощем. Въвеждането на адекватни в хранително отношение и безопасни допълващи (твърди) храни трябва да започне на шест месеца, а кърменето е добре да продължи до двегодишна възраст, а дори и след това.

Първите шест месеца

Изключителното кърмене в продължение на шест месеца има много ползи за бебето и майката. Основната сред тях е защитата срещу стомашно-чревни инфекции, която се наблюдава не само в развиващите се, но и в индустриализираните страни. Статистиката показва, че ранното започване на кърмене, в рамките на един час след раждането, предпазва новороденото от инфекции и намалява новородената смъртност.

Доказано е че:

·      Кърмата дава на вашето бебе здравословен старт в живота.

·      Кърмата е винаги на разположение и е прясна, чиста, безопасна и с подходяща температура.

·      Това е единствената храна, от която вашето бебе се нуждае през първите шест месеца.

·      Вашата кърма ще се промени с времето, за да отговаря на променящите се нужди на вашето бебе.

·      Кърмата e най-добрият имуностимулант за вашето бебе.

За майчиното здраве

По-голямата продължителност на кърменето допринася също за здравето и благополучието на майките: намалява риска от рак на яйчниците и гърдата и подпомага възстановяването на тялото след бременността и раждането. Дори може да намали риска от остеопороза (слаби кости) в напреднала възраст, както и от диабет тип 2 при майки, които са имали гестационен диабет по време на бременност.

Хранене на майката по време на кърмене

Когато кърми, майката трябва да обръща внимание на своето пълноценно хранене и да се хидратира качествено, което означава 16 чаши чиста вида дневно. Изборът на вода е от значение, като сред препоръчваните за прием от кърмачките е DEVIN Изворна. Тя има постоянен състав, ниска минерализация и уникален баланс на минералите, което я прави подходяща за всекидневна употреба.

Кърменето: любяща връзка между майката и бебето

Кърменето е повече от храна за вашето бебе. Когато държите бебето си близо по време на кърмене, то може да ви усеща, подушва и вижда. Това ви помага да изградите тясна, любяща връзка между вас и бебето. Кърменето може да отнеме известно време, за да свикнете, може дори да е трудно в началото. Ползите за вас и вашето бебе обаче си заслужават.

Кърмене и грижа за бебето - Подготовка и подкрепа

Подкрепа за кърменето

Майките и семействата трябва да бъдат подкрепени, за да могат децата им да бъдат оптимално кърмени. Ето няколко стъпки, които помагат за насърчаването и подкрепата на кърменето:

·      контакт кожа до кожа между майката и бебето веднага след раждането и започване на кърмене през първия час от живота;

·      кърмене при поискване (т.е. толкова често, колкото детето иска, ден и нощ);

·      настаняване в обща стая (позволяващо на майките и бебетата да останат заедно 24 часа на ден);

·      да не се дава на бебетата допълнителна храна или напитки, дори вода, освен ако не е необходимо по медицински причини;

·      предоставяне на поддържащи здравни услуги с консултиране за хранене на бебета и малки деца;

·      подкрепа от общността и дейности за насърчаване на здравето и образованието.

Д-р Александрова завършва медицина с отличие през 2018 г. Работи в отделението по педиатрия и в спешения педиатричен кабинет към УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ от началото на 2019 г., както и в отделение за Ковид-19 за деца в същата болница през 2020 г. От лятото на 2020 г. създава Инстаграм профил @mamadoc.bg, в който споделя полезна информация относно отглеждането на деца, както и съвети за бързо справяне с възникнали медицински състояния. Вярва, че информираността е най-важният ключ за осъзнато и спокойно родителство. Именно това я мотивира да споделя в Инстраграм канала си информация, която често остава неясна за родителите.