В подкрепа на кърменето - рубрика в печатното издание на 9 МЕСЕЦА

Текст: Христина Шопова, доброволен консултант към Националната асоциация за подкрепа на кърменето (НАПК) от 10 години и собственик на българската марка за детски дрехи Шушулка/Shushulka. Хриси е и майка на три деца. В тази рубрика тя ще отговаря на въпросите, които вълнуват бъдещите майки относно кърменето.

От много време искам да напиша статия за кърменето и съня на новороденото бебе, защото знам, че темата вълнува силно бъдещите родители. Както вероятно вече сте разбрали, в България отскоро съществува и цяла професия, посветена на съня при най-малките – консултант по бебешки сън. Днес имам удоволствието да ви запозная с една дама, която е именно такъв специалист – Рада Стефанова

Как да се подготвим за кърменето през бременността

Рада (също като мен) е майка на три деца, доброволен консултант към НАПК и често „дежури“ на безплатния телефон за подкрепа за кърмещи майки. Тя отскоро е и сертифициран консултант по бебешки сън, в тази си роля помага на родителите за няколко неща – от една страна, да имат реалистични очаквания какво и как се случва със съня на бебето (бебетата не спят като възрастните), а след като бебето навърши 6 месеца, да им помогне да намерят начин да подобрят съня на цялото семейство с меки методи. Повече за Рада и нейната работа можете да видите във фейсбук страницата ù „Мога да заспя“.

Как спи бебето

Новородените спят между 12 и 16 часа на денонощие и не различават ден и нощ. Техните цикли на съня са кратки – между 20 и 50 минути – за сравнение, при възрастните продължителността на един такъв цикъл е 90 минути. За тези 20-50 минути те преминават през две фази на съня – REM фаза (или т.нар. лек сън), по време на която бебето движи очите и тялото си, и NREM фаза (по-дълбок сън), при която бебето се отпуска. Чак към 3-4-месечна възраст бебетата започват да имат четири фази на съня, като нас - възрастните, и едва след 2-годишна възраст можем да кажем, че структурата на съня им прилича на нашата. 

Нека да започнем с най-често задаваните въпроси за съня на новороденото

  • Бебето не иска да спи, какво да правя? 

Какво всъщност ни казват родителите – бебето заспива на гърда, докато суче и спи чудесно в ръцете на мама и в тати, но в момента, в който го оставим в креватчето, се събужда с плач.

Кърмене и грижа за бебето - Подготовка и подкрепа

Обяснението е просто – бебето търси близост от родителите си и се чувства спокойно, когато ги чува и усеща – тоест поведението му е съвсем нормално и уверяваме ви, няма винаги да е така залепено за вас. Новороденото бебе не може да ви манипулира, нито пък е способно да си създаде неправилни навици и грешни асоциации 
за сън, тъй като нервната му система все още не е достатъчно развита за такива сложни процеси. Разбира се, не можем непрекъснато да сме до бебето и за това налице са няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да успеете да се отделите от него, за да се погрижите и за себе си:

Съвет 1 

Нека поне 1-2 пъти на ден новороденото ви бебе заспива с някой друг, а не с мама и не на гърда. Така то ще свикне, че може да се заспива по различни начини и с различни членове на семейството – мама, тати и дори с баби или лели. Бащите са много добри приспивачи и неслучайно в интернет е пълно със снимки на сладки бебета, заспали до или върху таткото. По време на периода на коликите те могат да носят бебето в т.нар. поза „тигър на дърво“, с която топлят и леко притискат коремчето на бебето, като така го облекчават и успокояват. 

Съвет 2 

Оставяйте бебето в кошчето или леглото му чак след като е добре заспало. Познаваме, че бебето спи дълбоко по това, че тялото му е силно отпуснато, ръчичките са паднали отстрани и дишането е спокойно и равномерно. Дори и тогава обаче, ако оставим затопленото от гушкане бебе, върху студени чаршафи, то може да се събуди от разликата в температурата. Много подходящ вариант да запазите топлината на тялото му е да ползвате одеяло от мериносова вълна при приспиване на ръце или гърда – то задържа температурата на бебето и топли без да го запарва. Друг вариант е да повиете в специално одеяло бебето и така да го приспите – така то се чувства сигурно и не се стряска, ако размаха ръце и се удари само по бузката или лицето. 

Съвет 3 

Много удачен вариант за комбинацията ,,хем бебето да спи, хем и родителите му да бъдат със свободни ръце‘‘ е носенето в слинг – това ви позволява да се насладите 
на един по-дълъг сън на бебето, докато се разхождате сами, с кучето или пазарувате. Допълнителен бонус е, че по недобре павираните ни улици разходката със слинг е 
доста по-лесна в сравнение с разходките с количка. 

  • Бебето не спи достатъчно, как да му помогна?

Новороденото всъщност спи толкова, колкото му е необходимо, но една част от съвсем пълноценния му сън е на гърда. В началото, когато бебето се учи да суче, едно кърмене може да продължи от 40 до 60 минути, като разбира се, детето не суче през цялото време, а придремва, почива си и често родителите забравят да сметнат това време към общата продължителност на съня. И ако проверят колко трябва да спи бебето, виждат разлика между препоръките и своята погрешна сметка, следователно се притесняват ненужно.

  • Какво ще кажете за съвместния сън, той безопасен ли е? 

Зад този въпрос се крият всъщност няколко притеснения – страхувам се да не притиснем бебето, спейки или някой около нас ни плаши, че така ще разглезим бебето и то винаги ще спи с нас. Горе вече го споменахме, но да повторим – новороденото ви бебе няма способностите да ви манипулира и ако отговорите на нуждата му от близост и сигурност, няма как да го разглезите. Съвместен сън с бебето може да означава няколко неща – леглото на бебето да е в стаята на родителите, бебето да спи в долепена до леглото на родителите кошара без преградна стена между тях или цялото семейство да спи в едно легло. 

За кърмещите майки най-удобен вариант е бебето да спи в долепено легло – така при кърмене няма нужда да ставате и ако намерите удобен начин да кърмите легнала, можете да си почивате повече и с течение на времето дори да не се разбуждате наистина за нощните кърмения, а просто да подадете гърдата на бебето и всички да продължите да спите. 

Училище за родители – Кърменето, съвети от Христина Шопова

Наскоро бяха публикувани и актуализираните насоки за безопасен бебешки сън на Американската 
академия по педиатрия. Ето какво съветват те

  • Бебето да спи по гръб, на твърда повърхност, без повдигане на матрака над 10 градуса;
  • В леглото му да няма меки играчки, възглавници, завивки и обиколници; 
  • Бебето да не се отделя в друга стая поне до 6-месечна възраст;
  • За предпочитане е да ползвате спално чувалче вместо завивка. 

Не оставяйте бебето на меки повърхности, подобни на канапета или кресла, не го оставяйте да спи в шезлонг или столче за кола, тъй като това увеличава риска от задушаване. 

Знаете ли, че:

Изследване от август 2022 г. показва, че кърменето – и най-вече кърменето директно от гърда, се свърза с по-голяма продължителност на съня при майките? И не само това, в своите насоки Американската академия по педиатрия е посочила, че кърмата от гърда или шише намалява съществено риска от ужасния синдром на внезапната детска смърт. 

Кърмене

И ако за съня можем да сме сигурни, че бебето е способно да си го набави самостоятелно и ще спи колкото му е нужно, на този етап е много по-важно да следим 
новороденото бебе да яде достатъчно. Поради това отново напомняме най-важните неща за кърменето: Новороденото бебе трябва да се кърми от 8 до 12 пъти за 24 часа и от двете гърди. Не е препоръчително да прави паузи над 3–4 часа, но не е задължително да го будите, за да се нахрани. Повечето бебета сучат чудесно в леката фаза на съня – тогава, когато мърдат с очички – и спокойно можете да сложите бебето да се нахрани в този момент. 

  • Добре наддаващите кърмени бебета си възвръщат рожденото тегло до десетия ден след раждането, а след това качват средно по 100 грама на три дни или поне 800 грама през първите 3 месеца. 
  • Кърменето не трябва да ви причинява болка и разранявания – ако ви боли или ви е трудно, потърсете помощ от доброволен консултант по кърмене към Ла Лече Лига или НАПК. Консултациите са безплатни и е по-добре да ни потърсите още в момента, в който имате въпрос или проблем, дори ако сте още в болницата с бебето.