С удоволствие ви споделяме акценти от приятния разговор, който имахме с Христина Шопова, доброволен консултант към Националната асоциация за подкрепа на кърменето (НАПК) от 10 години. Тя беше гост в уеб предаването ни и сподели ценни съвети за кърменето в първите дни. Вероятно много от вас познават Хриси и като собственик на българската марка за детски дрехи Shushulka. Освен всичко това, тя е майка на три деца, опитът ѝ е голям и насоките, които ни даде, заслужават вашето внимание. 

Научихме, че за така притеснителния момент на кърменето, не е нужна предварителна подготовка. Единственото, което е необходимо, е майка, която да е достатъчно здрава, и бебе, което да иска да суче - нищо повече. Не е нужно да подготвяте предварително гърдите си, както често се случва да ви съветват роднини, приятели, познати. Много е вероятно дори, ако търкате зърната си в последните седмици преди да родите, всъщност да си навредите и да предизвикате преждевременно раждане. Оставете физическата подготовка, а наблегнете на добрата информираност, разполагате с достатъчно време, което може да оползотворите, четейки достоверни източници в интернет или другаде.

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА В YOUTUBE 

На въпроса: „Как поставяме бебето на гърда?“, Хриси отговори: „Първо, без страх!“ Обясни ни защо е важно да сме спокойни, когато правим първите си стъпки в кърменето и ни даде полезни практични насоки за правилната позиция. Главичката на бебето трябва да бъде на нивото на гърдите ви, коремчето му да е обърнато към вас и с ръката си, прикрепвайки главичката в твърдата част отзад, леко да насочвате бебето към гърдата. Грешно е вие да се опитвате физически да стигнете до мъничето, не се намествайте. 

Кърменето е чисто ново умение за вас и за бебето, необходимо е време, не се тревожете, ако в началото нещата не се получават гладко. И все пак, ако смятате, че имате проблем, усещате болка или друг дискомфорт, доброволните консултанти по кърмене ще отговорят на вашите въпроси. 

С Хриси обърнахме внимание и на друг важен въпрос, а именно: „На поискване или на режим да кърмим?“ 

Ако сте пропуснали да гледате разговора ни, може да го направите още сега: