Преди време беше изключително разпространено вярването, че бременността „лекува“ ендометриоза. Да, един от митовете, който вече е развенчан, благодарение на кампанията ЕндоМарт 2022, организирана от Фондация ,,Еднометриоза и репродуктивно здраве‘‘, разбира се, с помощта на много лекари и други специалисти. 

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

И все пак голяма част от жените, когато се окажат с тази диагноза, получават от лекарите алтернативата: „Или забременяваш сега или оставаш без деца.“. Но… Дали наистина е толкова просто?

Ендометриозата е състояние, което често е съпроводено със силна болка, хормонален дисбаланс, храносмилателни проблеми, умора, депресивни състояния, проблеми с концентрацията. В някои случаи е възможно тя да повлияе отрицателно върху възможността за настъпване на бременност, както и върху развитието на самата бременност. Освен различните симптоми, ендометриозата има и класификация спрямо степента на развитие, засягане на други различни органи и дълбочината на инфилтрация в тъканите. Повече по въпроса може да разберете от лекцията на д-р Магунска в рамките на Кампанията Ендо Март 2021 “Критерии и видове класификация на ендометриозата”.

Ендометриозата е състояние, което се влияе от нивата на естроген в тялото на жената. Това е популярното схващане, но тук се пропуска една важна подробност. Ендометриозата се влияе по-конкретно от баланса на нивата на естроген и прогестерон в тялото. В този смисъл е възможно една жена да има ниски нива на естроген и още по-ниски нива на прогестерон и отново да има така наречената „естрогенова доминантност“. Това състояние благоприятства развитието на ендометриозната тъкан и допринася за влошаване на симптомите.

8 години опити за зачеване, а в резултат - близнаци

Нека внесем малко яснота по въпроса за естрогена. Есторген, всъщност се нарича група хормони в тялото ни. Най-значимите три форми в тази група са естадиол, естриол и естрон. 

  • Естронът (Е1) е  формата, която се произвежда в по-голямо количество в тялото на жената в периода след настъпване на менопаузата.
  • Естрадиолът (Е2) е формата на естроген с най-силно действие в тялото на жената. Тази форма се произвежда в най-голямо количество по време на репродуктивните години.
  • Естриолът (Е3) е естрогенът на бременността. Освен това тази форма е един от метаболитите на естрадиолът, след като бъде метаболизиран от черния дроб. 

Какво се случва с нивата на хормоните ни, в частност нивата на естроген и прогестерон, по време на цикъл?

Моментът на кървене е времето с най-ниски нива на полови хормони в рамките на цикъла. След това постепенно нивата на естроген започват да се покачват. По време на овулация естрогенът е в своя пик и след това започва да спада. След овулация започва повишаването на прогестерона. Около средата на лутеалната фаза естрогенът има още един по-малък пик и ако няма настъпила бременност и двата хормона започват рязко да спадат. Можете да видите движението на тези два хормона по време на месечния цикъл на графиката по-долу.

Какво се случва с нивата на естроген и прогестерон по време на бременност?

Ако настъпи оплождане и имплантация, картинката се променя. Нивата на естроген и прогестерон продължават бавно да се покачват и този процес продължава до раждането на бебето. Можете да видите това на графиката по-долу. Там виждате изобразено и движението на още един хормон, който е от основно значение за бременността – човешкият хорионгонадотропин (ЧХГ). Той не е тема на тази статия и за момента няма да даваме повече подробности за него.

Какво се случва с ендометриозата?

Има случаи, при които ендометриозните лезии се свиват или дори изчезват по време на бременността. Тук най-често става въпрос за начален стадии на състоянието. Оттам може би идва и представата за бременността като начин за „лечение“ за ендометриоза. Това се отдава на високите нива на прогестерон, които се произвеждат от плацентата по време на бременност. Вече споменахме, че ендометриозата е естрогенозависимо състояние. И от тези две твърдения често възниква заблудата, че по време на бременност нивата на естроген не са така високи, съответно състоянието не се развива. Всъщност по време на бременност жената произвежда повече естроген, отколкото през всичките си репродуктивни години. Както ви казах и в началото обаче тук от голямо значение е и съотношението на естрогена и прогестерона. Това съотношение –при нормално протичаща бременност – се движи в добри граници. И тук има още една подробност. По време на бременността тялото на майката и на бебето си сътрудничат посредством плацентата, за производството на тези и други хормони. Тоест – вече е намесен и още един участник – бебето, а и плацентата. В този период не се разчита единствено на тялото на майката, в частност яйчниците и надбъбречните ѝ жлези, за производството на хормони. Това също вероятно изиграва своята роля в хода на заболяването. 

Светлозара - родена след загуби, тревоги и търсене на правилния лекар

От друга страна има и изследвания, при които се отчита влошаване в състоянието, както и в симптомите, в хода на бременността. Вече е известно, че самата ендометриозна тъкан бива различни видове и предполагаемо се влияе от различни фактори. При наличните данни, не е възможно да се даде категорично мнение как бременността би повлияла развитието на състоянието. И все пак…

Намалява ли болката?

При повечето жени нивата на болка свързани с ендометриозата намаляват. От значение е обаче, че много жени преминават през хирургическа интервенция преди настъпването на бременността. Това също играе своята роля в подобряването на симптомите свързани с болка. От друга страна има жени, които успяват да постигнат бременност и без отстраняване на ендометриозните лезии. При такива случаи също се отбелязва подобрение на болковата симптоматика. Понякога подобрение настъпва на по-късен етап от бременността, след първия триместър. 

Има и група жени, при които не се отчита подобрение в това отношение. А при някои дори може да има влошаване. Това влошаване е възможно да се случи по ред причини. Съвсем естествено в хода на бременността нарастващата матка започва да притиска и размества органите в малкия таз. Най-често малкия таз е мястото, където се откриват голяма част от ендометриозните кисти и лезии. Тези лезии, в голям процент от случаите, са причинители на сраствания. При разместването на органите, причинено от растящата матка, тези сраствания могат да причинят дискомфорт и болка в различна степен.

От друга страна притискането на кистите също може да причини неприятни усещания. Това, което е добре да запомним, е, че вероятността от спукване на ендометриозната киста е минимална. Този вид кисти имат здравата капсула, която ги обвива. Повече за това може да научите от лекцията на д-р Калчев и доц. д-р Михайова „“Бременност и ендометриоза – как бременността повлиява ендометриозата? Имунологичния фактор при зачеване с ендометриоза“ в рамките на кампанията Ендо Март 2022.

Още как ни влияе една бременност?

Вече споменахме, че матката се уголемява, заедно с растящото бебе, което води до размествания и притискания на органи в малкия таз и не само. Това разместване и опъване, което се случва естествено, е добра профилактика против сраствания след операция. Много жени, както вече споменах, успяват да забременеят едва след хирургическа намеса.

Обикновено по време на операция за премахване на ендометриозни лезии в малкия таз на жената се откриват и множество сраствания. Не е рядко явление матката да е обездвижена или яйчниковите тръби да са изместени именно заради такива сраствания. По време на манипулацията тези проблеми се коригират и понякога, това е достатъчно, за да успее жената да забременее естествено. Проблем е, ако се чака твърде дълго след операция, без да се предприемат допълнителни стъпки за предотвратяване на сраствания, защото ситуацията може да се върне в първоначалното състояние. Такива стъпки са физиотерапия и физическа активност. Много добре в това отношение действат разтягащите асани от йога. И разбира се – една бременност.

Изброихме още няколко симптома типични за ендометриозата в началото, като храносмилателни проблеми, умора, проблеми с концентрацията. Рязката промяна в нивата на много хормони в тялото на жената, често е причина за храносмилателни проблеми, но от друг вид. Най-често срещаните са гадене, усещане за киселини, диария или запек. Типичните за еднометриозата подуване, газове, болка при ходене до тоалетна, най-вероятно биха се подобрили в някои случаи, но отново нищо не може да се каже със сигурност. Храненето на майката, както и приемът на подходящи добавки, също играят огромна роля в това отношение. А колкото до умората и липсата на концентрация – това отново са много типични състояния свързани и с бременността и всички промени, които протичат в тялото на жената в този период. Това важи с особена сила по време на първите3 до 4 месеца от бременността.

В заключение…

Въпреки че бременността не е лечение за ендометриоза, тя има своята положителна роля върху развитието на състоянието. Може да облекчи болковия синдром, да забави развитието на състоянието или дори да предизвика свиването или изчезването на някои лезии в начална степен на развитие. Също така една бременност е много добра профилактика против образуване на сраствания след операция за премахване на ендометриозни лезии.

Мама за четвърти път - огромна мечта, рискова бременност и безмерно щастие

Тук обаче отварям една голяма скоба. Искам да подчертая, че бременността не е и не може да бъде разглеждана само като метод за профилактика и лечение. Бебето, което е плод на тази бременност, е реално живо същество, малко и безпомощно. Грижата за него изисква огромна доза отдаденост, търпение и най-вече любов. Много лекари изстрелват препоръката „Забременейте!“, като някакъв вид медикаментозна терапия, която можеш да преминеш и после да забравиш за нея. Без да се замислят дали жената е на такъв етап в живота си, готова ли е тя емоционално, психически, дори и финансово за такава сериозна стъпка, каквато е създаването и отглеждането на едно дете.

БРЕМЕННОСТТА не е лечение за ендометриоза. 
БРЕМЕННОСТТА може да повлияе положително върху симптомите и развитието на състоянието. 
БРЕМЕННОСТТА не е хапче, което пиеш 9 месеца и след това си продължаваш по старо му. 
БРЕМЕННОСТТА е разтърсващ и животопроменящ процес, в който е добре да навлезете осъзнато.

Ваня Стойчева, нутриционист към клиника Неовитро, доброволец към Фондация Ендометриоза и репродуктивно здраве България

enlightenedИзточници:
Estrogen – Cleveland Clinic
Estriol – Cleveland Clinic
Estrone – Cleveland Clinic
Steroid hormone levels in pregnancy and 1 year postpartum using isotope dilution tandem mass spectrometry - Offie P. Soldin, Ph.D., Tiedong Guo, M.Sc., Elisabete Weiderpass, M.D., Rochelle E. Tractenberg, Ph.D., Leena Hilakivi-Clarke, Ph.D.,b and Steven J. Soldin, Ph.D.
Estradiol Metabolites and their Possible Role in Gynaecological Cancer - Seeger H, Mueck AO J. Reproduktionsmed. Endokrinol 2010
Hormones in pregnancy - Pratap Kumar and Navneet Magon
Pregnancy and Endometriosis – Dr Erin Nesbitt-Hawes PhD FRANZCOG B Med (Hons), member of our Clinical Advisory Committee
Maternal Changes During Pregnancy, Labor, and Birth – Anatomy and Physiology II