На бял свят се появи 44-ото бебе, родено след инвитро с донорски яйцеклетки в София. То се казва Георги и е мерки 4,220  кг и 51 см, съобщи зам.-кметът на Столична община Дончо Барбалов. С него момчетата стават 28, а момичетата - 16. Момченцето се появява на бял свят благодарение на Програмата на Столична община за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми, нуждаещи се от инвитро процедури с донорски яйцеклетки.

ЗА ИЛИ ПРОТИВ КЪСНОТО МАЙЧИНСТВО

Семейството е провело процедурите в болница "Надежда", а детето се е родило в ръцете на д-р Георги Стаменов. Затова и родителите му са кръстили дългоочакваната си рожба с името Георги. От края на 2015 г. насам Столична община подпомага жени с репродуктивни проблеми по програмата, която бе създадена по инициатива на кмета Йорданка Фандъкова, съвместно с организациите "Майки за донорство" и "Искам бебе". 

Предлагат по-висока еднократна помощ при раждане

До дози момент с помощта на програмата са се родили 28 момченца и 16 момиченца. След решение на Общинския съвет през миналата година, СО вече финансира до два инвитро опита с донорски яйцеклетки на всяко семейство, което кандидатства и е одобрено от комисията от лекари, специалисти и общински съветници.

Източник: stolica.bg