„По-добре късно, отколкото никога“ – дали тази максима е вярна, когато става въпрос за бременност и раждане? Ако според нашите майки и баби късното раждане е било опасно, вредно и социално неприемливо, новите изследвания сочат, че рисковете за родилките и новородените са преувеличени. Нещо повече – в някои отношения късното майчинство има своите плюсове.

„9 месеца“ създаде две тематични Фейсбук групи с цел да предоставя на членовете им проверена информация, ексклузивни срещи със специалисти, специални подаръци от партньори и - разбира се, да им осигури уютно пространство за комуникация и взаимопомощ. Очакваме ви и там! Ако желаете, можете да се присъедините към тях още сега: Зачеване, бременност и ражданеМайките на „9 месеца“

Всъщност разбирането за „късна“ бременност постоянно се променя и днес границата се е преместила значително нагоре. У нас през 90-те години на миналия век средната възраст за първо раждане на българката е била 20–21 год., днес тя вече е 25–26 год., а за София и големите градове достига и дори надхвърля 28–30 год. според  данни от Националния статистически институт. Променят се не само обществените нагласи, но и стандартът на живот, което  рефлектира върху репродуктивните способности на жената.

Жените над 35 остават с отлична репродуктивност

Плашещите статистики, че над 35 години се губи значителна част от репродуктивната  способност, днес са неверни, се твърди в книгата The Impatient Woman’s Guide to Getting Pregnant на проф. Жан Твен. Тази статистика се базира на стари изследвания, а днес стандартът на живот е съвсем различен. Около  80% от жените между 35 и 39 години забременяват естествено при опитите още в първата година. Във възрастта под 35 този процент е малко по-висок – 85, се твърди в книгата на американската авторка.

34 години е идеалната възраст за раждане

Тази теза звучи невероятно, защото лекарите масово подкрепят идеята, че най-подходящата възраст за зачеване на първото дете е между 24 и 26 години. Според американските учени обаче 34 години е идеалната възраст за раждане, защото именно тогава жените постигат оптимален баланс между здравословното и материалното си състояние. Проф. Джон Мировски от Университета в Тексас е проследил данните на 2200 жени. Според него основните здравословни проблеми при дамите започват във възрастта 20–22 години и отшумяват след 34-ата година.

Психолог съветва: Не давайте детето на ясла преди 3-годишна възраст

Тоест, по мнение на професора, публикувано в „Дейли Телеграф", на 34 години жената е по-стабилна здравословно. Той смята още, че младите жени са немарливи към здравето си и много често при заболяване не се лекуват адекватно, между 20 и 30 години са склонни да имат повече от един интимен партньор, а това крие рискове от полово предавани инфекции.

Независимо дали го приемаме, или не, закъснялото първо раждане е факт. За последните 10 години делът на родилките у нас с първо раждане на възраст над 35 години се е повишил от 6 на 13%.

Броят на жените, раждащи за първи път след 40, се е утроил през 21-ви век

Това е констатацията, направена през  2008 г. в САЩ след мащабно проучване на Pew Research Center – Washington. Според него нараства броят на жените, раждащи над 35-годишна възраст – 14%, за сметка на дела на майките, които раждат в тийнейджърска възраст – 10%.

„Закъснелите ” майки  по правило са по-образовани

 71% от жените, които се сдобиват с дете след 35 години, са завършили колеж или имат по-високо образование. Добрите новини за възрастните родители продължават. Според новите изледвания:

По-възрастните майка имат по-умни деца

Този резултат, публикуван в списание Genetics&Evolution, отчита резултатите от изследвания на детската интелигентност. На проведените тестове децата на по-възрастните майки се справят по-добре.

Четири „късни” майки разказват…

Има обаче една интересна подробност – при по-възрастните бащи тенденцията е обратната. Друго проучване, проведено в австралийския Queensland Center for Research от д-р Джон МакГрат, също тества интелекта и невро-когнитивните възможности на децата  и потвърждава тенденцията за намаляващи възможности при децата на по-възрастни бащи и по-добри резултати при децата на по-възрастни майки.

Зрелите родители по-често имат момичета и близнаци

Различни са предположенията за това какво определя пола на детето: диети, лунни фази, хормонален баланс, наследственост... Оказва се, че значение има и възрастта на родителите. Изданието  Psychology Today е представило резултатите от проучване, според което с нарастването на възрастта на двойката се увеличава шансът за момиче. При жените всяка следваща година намалява шансът за наследник от мъжки пол с 1,2%.

След 35 години по-често се раждат и близнаци. Тезата, че най-честата причина за забременяването с близнаци е фамилната предразположеност,  не е вярна. Днес вече се знае, че много по-често многоплодна бременност има при жени над 35-годишна възраст. Причината за това е, че в тези години по-често е налице физиологична хиперстимулация на яйчниковата функция, в резултат на която настъпва двойна овулация.

Добрите новини за „закъснелите“ родилки продължават:

Майките с късно раждане живеят по-дълго

Ново проучване сочи, че жените, които са родили последното си дете на 33 години или на по-висока възраст, живеят по-дълго от жените, родили последно до 29 години. Според проучването на Boston University School of Medicine жените, родили по естествен начин след 33 години, е два пъти по-вероятно да доживеят късна старост до 95 години. Способността да се роди в по-късна възраст, е индикатор за младостта и енергията на организма, се посочва в проучването.

По-късната бременност намалява риска от рак на матката

Жените, които забременяват и раждат в по-късна възраст, са по-малко застрашени от рак на матката, показва ново изследване на Университета на Южна Калифорния. Учените са проучили над 8000 случая на рак на матката и според резултатите жените, родили над 40 години, са с по-малък риск да заболеят от тези, родили до 25 години. Пак според същото изследване дори на 70 години жените, родили в късна възраст, са с 33% по-малък риск от заболяването от младите майки. Разбира се, късното забременяване и раждане съвсем не са безпроблемни.

Над 40 години има повече усложнения по време на бременността и раждането

Този факт се потвърждава от практиката и изследванията. Сред опасните състояния, които по-често възникват при късна бременност, е възможността за преждевременно отлепване на плацентата, плацента превия, изхвърляне на мекониум в околоплодните води и проблеми с положението на бебето в утробата. Жените над 40 години по-често са с високо кръвно налягане и еклампсия – сериозно усложнение с опасни последствия. При майките над 35 години се увеличава рискът от рак на гърдата в по-късна възраст – това предупреждават медиците.

Рискът от аутизъм и синдром на Даун нараства с възрастта на майката

С остаряването на жената яйцеклетките губят от способността си да се делят правилно и може да възникнат генетични проблеми. Най-често срещан е синдромът на Даун. Той се причинява от присъствието на допълнителна хромозома, която предизвиква умствено изоставане, сърдечни и други дефекти. Рискът нараства при жени над 35 години. Докато за по-младите жени в детеродна възраст рискът от раждане на дете с аномалии е 3%, над 40-годишна възраст този риск се увеличава до около 6–8%.

Бащини имена без окончанията -ов и -ев - защо?

Вероятността за раждане на бебе със синдром на Даун е приблизително 1 на 365 на 35-годишна възраст, но се увеличава до 1 на 100 на 40 и 1 на 40 на 45-годишна възраст. Резултатите от друго важно проучване, извършено чрез наблюдения на 4,9 милиона раждания от University of California, Davis, и приключило през 2010 г., потвърждават, че рискът от аутизъм при детето зависи от възрастта на майката, като нараства с увеличаването й. Лекарите смятат, че като цяло рискът от генетични заболявания и малформации на плода се повишава при майки над 35 год. и бащи над 42 год.

Възрастните майки са по-лабилни психически

По-възрастните майки са по-уязвими на психологически стрес и психични заболявания по време на бременността и след раждането. Това се отнася за първескини над 32 год., но само ако в миналото са имали епизоди на депресия. Изследването е направено от Karolinska Institutet в Стокхолм.

Текст: Антоанета Баева