Всяка жена иска да бъде красива и да се поглези. А това усещане е още по-осезаемо, когато очаква дете. Много е важно през бременността да се чувствате красива и да сияете, а не да имате усещането, че сте дебела, подута и занемарена. Затова не се отказвайте от разкрасителните процедури – хубавата прическа, добре поддържани нокти и кожа. Добре е обаче да сте внимателни – мислете преди всичко за доброто на детето си. Използвайте натурална козметика и избирайте напълно безопасни процедури за разкрасяване. Летете и се усмихвайте, това е най-хубавият ви период.

Забравете за

*Фооепилация

Тя е може би една от най-рисковите процедури за бременни. Лъчите, които се използват, могат да доведат до трайни увреждания в нервната система на плода. Най-опасно е, ако процедурата се прилага в първите три месеца. Затова ако се опитвате да заченете или имате и най-малки съмнения, че може би сте бременна, забравете за фотоепилацията.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

*Избелване на зъбите

За да станат зъбите искрящо бели, се използват доста силни активни съставки. Това важи, както за избелването в зъболекарски кабинет, така и за препаратите, които се предлагат за процедура в домашни условия. Тези съставки лесно проникват през лигавицата на устата.  От друга страна, при някои методи на избелване се използват специални лампи за нагряване, които също могат да имат неблагоприятен ефект върху развитието на плода. Заради това дори стоматолозите препоръчват тази козметична процедура да се отложи за момента, в който спрете да кърмите.

*Сауна

Посещаването на сауна може да доведе до дехидратиране, световъртеж, ниско кръвно налягане и кръвоизлив. Всъщност всичко, което увеличава телесната температура над 39 градуса по Целзий и я поддържа на това ниво, е потенциално опасно за зародиша, особено през първите месеци. Това означава, че освен за сауната, трябва да забравите и за горещите вани, за продължителното спортуване в топло време, както  и за прекалено дългото стоене на плажа.

КОЯ Е НАЙ-ДОБРАТА ХРАНА ЗА БЕБЕТО

*Ноктопластика

Колкото и да ви се иска да имате дълги и безупречни нокти, сега не е моментът за това. Продуктите, които се използват при ноктопластика, са силно токсични и не са подходящи за бременна жена. Трябва да внимавате и с лаковете и ако ходите на маникюрист, да помолите да не се използват продукти с ацетон.

*Антицелулитен масаж

През деветте месеца наистина започва да се трупа портокалова кожа, но това е нормално. Не бива да се отчайвате и да се отправяте веднага към салона за антицелулитен масаж. Той е абсолютно забранен за този период, защото по време на процедурата в организма се отделят токсини, а това може да е опасно за плода.

Гестационна седмица - развитие на бебето, изчисляване на термина, съвети за раждането

Бъдете внимателни със солариума и ароматерапията

Добре е да бъдете внимателни и към боядисването на косата, солариумът и ароматерапията.

Някои специалисти препоръчват бременните да не използват бои за коси, препарати за къдрене или изправяне на косата. Според тях съдържащите се в тях силни химикали се абсорбират през скалпа на главата и попадат в кръвта, а оттам могат да достигнат и до плода. Затова за всеки случай се смята, че е добре максимално да ограничите тези процедури, докато чакате бебе.

Според някои лекари солариумът трябва да се избягва по време на бременността, защото не се знае какво е влиянието на лъчите върху плода. Други обаче го  препоръчват на пациентките си, защото той помага за изработването на витамин D. Решението е ваше, но имайте предвид, че дори и да ходите на солариум, трябва да е за  кратки периоди, не много често и винаги да използвате специалните защитни средства.

В добрите козметични салони много от процедурите се правят с качествени растителни масла. Но дори и такива, някои растителни масла не са никак подходящи по време на бременността. През деветте месеца избягвайте растителни масла и билки като босилек, кедрови дърво, хвойна, риган, розмарин, мащерка.

МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИТЕ

Процедури за лице

Разкрасяващите процедури за лице не само са приятни по време на бременността, но и напълно необходими. Кожата на бременните често се променя и има нужда от специални грижи. При някои жени тя става мазна, а при други суха. При повечето се появяват неприятните тъмни петна. Много важно е обаче, каквито и процедури да си правите, да предупредите козметичката, че сте бременна  и да настоявате да използва натурални продукти.

Масаж

Няма нищо по-отпускащо от един масаж. По време на деветте месеца обаче трябва да сте много стриктни в избора си на масажист и да залагате само на специалисти. Освен това не всички масажи са позволени. Най-добре не рискувайте и се ограничавайте с терапия на раменете и врата, лицето и ходилата. И то, когато навлезете в четвърти месец. Преди това може да предизвикат виене на свят и да увеличат сутрешното неразположение.

Текст: Драгомира Иванова