Естествената кърма е натурален продукт, създаден специално за храненето на бебето. Тя има много предимства пред всеки заместител. Кърмата съдържа балансирано количество хранителни вещества във форма, която е най-подходяща за усвояване от бебешкия организъм.

Кои са основните предимства на кърменето?

  • Хранителни вещества: човешкото развитие зависи най-вече от развитието на мозъка и мозъчната дейност. Според експерти майчиното мляко е най-добрата храна за развитие на нервната система на бебето. Провеждани са изследвания с бебета, които са кърмени и такива, които се хранят със заместители. Според резултатите кърмените бебета имат и по-добре развито зрение. Това се дължи най-вече на наличието на специални мазнини, които се съдържат в кърмата, но не и в изкуствено създадените храни. Въглехидратите и протеините също се усвояват лесно от бебето и подпомагат развитието му. Кърмените бебета получават допълнителни количества витамин D, спомагащ развитието на костната система.
  • Противовъзпалителни свойства: кърмата е единствената храна за бебета, която съдържа вещества, които имат противовъзпалително действие. Според изследвания кърмените бебета много по-рядко боледуват от болести на храносмилателната, дихателната и отделителната система. Антителата, които се съдържат в кърмата, предпазват бебето от инфекции. Освен това кърмата спомага развитието на стомашно-чревна бактериална флора.
  • Лесно смилаема: кърмата е естествен продукт и като такъв е лесно смилаем от бебето. Лесното храносмилане е необходимо, тъй като храносмилателната система на новороденото не е добре развита. Освен това организма изразходва по-малко енергия, тъй като храносмилането е по-лесно и бързо. Тоест бебето получава повече енергия за телесните си функции, развитие, движения и други.

KAКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕ РОДИЛКАТА ПРИ ПОСТЪПВАНЕ В БОЛНИЦАТА

Как се ,,произвежда" кърмата?

Важна роля при производството имат хормоните. Количеството на произвежданата кърма зависи и пряко от „потреблението” т.е. колкото повече бебето се храни, толкова повече кърма има майката. След премахването на плацентата при раждането производството на хормони, присъщи за бременността, намалява. Поставя се началото на повишено синтезиране на хормона пролактин. Пролактинът „казва” на гърдите, че е време да започнат да произвеждат по-големи количества кърма. В резултат на това увеличеното производство на кърма започва до 3—5 дни след раждането. Честото кърмене ускорява процеса на производство на кърма.

ПРИЗНАВАТ ЛИ СЕ БОЛНИЧНИТЕ ДНИ ЗА ТРУДОВ СТАЖ

В сила е и обратното правило – ако бебето се кърми рядко или с недостатъчно количество кърма, кърмата постепенно намалява. Бебето трябва да е обхванало добре с устата си зърното и ареолата на гърдата, за да се получи ефективно сучене и да няма болка за майката. Ако бебето не изсмуква качествено млякото, майката може да помогне с масаж на гърдата си, стимулиращ млечните синуси. Помапата, електрическа или ръчна, също е решение. Запомнете – каквито и проблеми да срещнете, опитвайки се да кърмите, винаги можете да се обърнете към консултант, при дори безплатно, който да ви подкрепи и информира.

Текст: Milenita May