Демира е на 3 г. и 9 м. от София и по нищо не личи, че е недоносено дете, родено само 580 грама. 

Тя е палаво, енергично и много интелигентно дете, общително, любознателно и будно. Майка ѝ Деница разказва, че най-силното ѝ качество е инатът. И точно на инат успява да се справи с малкото си тегло.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ 

Лекарите в “Майчин дом” успяват да забавят раждането ѝ с една седмица, за да ѝ дадат още малко време. Демира се появява на бял свят едва в първия ден на 25-тата седмица или в началото на 6-ия месец. 

Майка ѝ остава в Отделението по интензивна неонатология само няколко дни, през които я вижда общо 4 пъти. Следващият път е след 3 месеца и половина.

Толкова време Демира прекарва в кувьоз в болницата, като родителите ѝ не биват допускани на посещения. Моментът съвпада с грипна епидемия и с началото на ковид пандемията.

“Сведения получавахме само по телефона. Идвахме всяка седмица до Спешно отделение да оставим консумативи. А една акушерка ни изпращаше снимки”, споделя майка ѝ Деница.

Карин дом отбелязва деня на недоносените деца с безплатни консултации

“Когато родиш недоносено дете, започваш да живееш само в “днес”, защото може и да няма утре. Никой не знае какво следва, няма гаранция и няма краен срок, в който да си вземеш бебето вкъщи. Единственото, което можеш да направиш в такъв момент, е да се молиш. Ти знаеш и си сигурен, че няма по-добро място, на което може да бъде детето ти. Преди да ме преместят в “Майчин дом”, лекарите от болница “Лозенец” ми казаха: Ако има място, където могат да ти помогнат да имаш живо дете, то е “Майчин дом”.“

“Демира е благословия. Никога не сме се отнасяли с нея като с недоносено дете. Благодаря на целия екип на “Майчин дом” за грижите и за чудото. Бих искала да кажа на всички родители, които преминават през подобно изпитание, да не се борят сами, а да потърсят психологическа помощ”.

Източник и снимки: Facebook Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом”