Зоологическата градина "Аса" в град Хирошима отбеляза исторически момент, след като бе потвърдена първата бременност на женска от критично застрашения вид Африкански горски слон в Япония. 

Кърмещи майки помагат на женски орангутан да се сближи с новороденото си

Това забележително събитие има особено значение, тъй като в света има само три представители на този вид, които живеят в плен, съобщи БТА. Видът е класифициран като "критично застрашен" според Червения списък на Международния съюз за защита на природата (IUCN).

Африканските горски слонове са много рядък вид, който е на ръба на изчезването в дивата природа. Загубата на хабитат и бракониерството са основни фактори за намаляването на техните популации. Зоологическата градина в Хирошима работи усилено за съхранението на този вид, като през 2022 година взе назаем мъжки слон от друга зоологическа градина, за да подпомогне успешното зачеване на потомство.

Бременността на женската слоница е потвърдена чрез ехография на 14 август тази година. Екипът на зоопарка ще продължи да следи здравето на бъдещата майка до раждането, което се очаква да се случи някъде между август и октомври следващата година.

Бременността при слоновете обикновено продължава от 20 до 22 месеца, което прави този период от жизненоважно значение за успешното раждане и здравето на майката и бъдещото ѝ потомство.

Слоницата, която е на около 25 години, пристигна в зоологическата градина в Хирошима през 2001 година от Буркина Фасо. През всичките тези години тя е част от програмата за опазване на застрашени видове и успешното зачеване е важен успех не само за зоопарка, но и за глобалните усилия за съхранението на Африканския горски слон.

Панда в Берлин е бременна с близнаци

Новината за бременността на слоницата в Хирошима е значима и отвъд границите на Япония, като привлича вниманието на природозащитници и зоологически градини по целия свят. Успешното размножаване на този вид в плен дава надежда за бъдещето на вида, чийто брой в дивата природа продължава да намалява с тревожни темпове.

Източник: https://www.dunavmost.com/