Детето вече е готово за яслите или пък сте намерили жена, която ще ви замества отлично. Не ви се иска да се върнете на предишната си работа. Търсите по обяви и чрез познати и приятели ново поприще. Спирате се на няколко предложения. Отивате на 3–4 интервюта. Късметлийка сте – предлагат ви работа, която ви изглежда привлекателна.
Преди да ви назначат на постоянно място, предстои изпитателен срок три до шест месеца. Статистиката показва, че почти всеки втори трудов договор се преустановява или защото шефът не е доволен от новата служителка, или защото нейните очаквания не са се оправдали.


Прочетете съветите на специалиста в областта на трудовата психология, които могат да ви помогнат да избегнете стреса в този важен за вас житейски период.

Преди всичко точност!
Добре е още преди първия работен ден да установите колко време ви е нужно, за да стигнете от дома до офиса. Това е важно, за да не закъснявате за работа – минимално изискване дори на най-непридирчивите работодатели. Спазвайте работното време. Не се поддавайте на изкушението да проточите обедната почивка, дори ако сте в компанията на новите си колеги и разговорът с тях е изключително интригуващ.


Извършвайте задълженията си така, че останалите да не ви изчакват. Ако ви е трудно да влезете в този ритъм, посъветвайте се с по-опитните как да преодолеете изоставането. Степенувайте задачите си по важност. Не пренебрегвайте обаче дори и по-незначителните, защото те със сигурност също са част от “пъзела”. Спомнете си, че при отглеждането на бебето няма несъществени дейности...

Тренирайте любезна усмивка
Вероятно първият ви работен ден ще е особено вълнуващ. Не си въобразявайте обаче, че босът ще ви отдели цялата си сутрин, за да ви запознава лично с колегите и ще ви представи основните ви задължения. Бъдете готова да се срещнете и с недотам дружелюбни погледи (навсякъде има темерути...). Важното е да сте мила, естествена и сърдечна. Предизвикайте любопитството на колегите към вас.

Облекло – стилно, без екстравагантни изцепки
Известна ви е максимата, че по дрехите посрещат. Затова много важно е как ще сте облечена. Изборът зависи от естеството на работата – за рекламния отдел ще е нужно да покажете своята индивидуалност и оригиналност, докато за счетоводните дела ще се чувствате по-добре, ако сте в по-строг тоалет. Проявете наблюдателност и съобразете облеклото си с възприетия стил.

Стъпка по стъпка се усъвършенствайте
Безпокойството ви, че още от първия ден ще трябва да заплувате в дълбоките води на професията, е безпочвено. Все пак работодателят ви е наясно, че идвате след отпуск по майчинство, че още сте млада, липсва ви професионален опит. Най-важното е да не се притеснявате да питате за всичко, което не ви е ясно. Така ще покажете, че сте мотивирана да работите задълбочено, че сте инициативна и любознателна. Вашите въпроси ще ласкаят и колегите ви – смятате ги за компетентни и се доверявате на техния професионализъм. Не прекалявайте обаче – не затрупвайте околните с безброй въпроси. Питайте само за най-важното. След време ще дойде ред и на останалото...

Грешката не е повод за харакири
Никак не е изключено, докато навлизате в работата, да допуснете някоя грешка. Това не е повод да изпаднете в депресия. От вас се иска само да направите самопризнание. Потърсете шефа си и му кажете, преди да е научил за грешката ви от други. Обяснете причината без подробни детайли и най-важното – не скривайте поуката от тази грешка и предложете изход от създадената ситуация.

По-скромно
Нищо не би могло да направи по-лошо впечатление в началото от прекаленото ви самочувствие на експерт. Поне в този период изпълнявайте задачите по възприетите методи. Запазете личното си мнение и оценки за по-късно. Ако ви осенят някои идеи, запишете ги и изчакайте удобния момент, след като мине известно време, ги споделете с колектива.

Оставете гордостта от гениалното си дете у дома
Старайте се поне в началото да разговаряте предимно на служебни теми. Може да подхвърлите нещо и от личния си живот – за колегите сигурно ще е интересно да ви опознаят по-добре. Не споделяйте обаче за конфликта със свекърва си или за поредното недоволство от партньора си. Не си мислете, че ще спечелите симпатии, ако доверявате лични неща. По-скоро в очите на околните ще изглеждате глупава и простодушна.
Бъдете лаконична и в разказите за детето си. Естествено то заема голямата част от сърцето ви, нали заради него за известен период сте се разделили с професията си. Ако обаче прекалено често разказвате умилително за постиженията на слънчицето ви, рискувате да попаднете в графата “майка завинаги”, т.е. без шанс за кариерно развитие. А и никак не е изключено с вашите разкази да засегнете някоя колежка, която страда, че няма деца.

Автоанкета
По време на изпитателния срок е добре да си отговорите на някои въпроси: точно така ли сте си представяли работата, която искате да вършите, достатъчно квалифицирана ли сте за нея, кое ви пречи да не сте пълноценна при изпълнението на задачите, можете ли да спазвате сроковете, които ви се поставят... Не е зле към средата на изпитателния срок да поговорите с прекия си шеф, за да разберете какви са впечатленията му от вашата работа и има ли някакви препоръки към вас.
Най-честите мотиви за прекратяване на трудовия договор обикновено са недостатъчното старание, неумението за работа в екип, липсата на инициативност и ангажираност.