През последните няколко години алтернативните методи на лечение бурно навлязоха в ежедневието. Незнайно откъде се появиха стотици баячки, лечители и какви ли още не компетентни и недотам компетентни хора, които се занимават с нашето здраве.


Един от най-разпространените и добили най-голяма популярност и доверие алтернативни методи на лечение е хомеопатията. Според данни на Асоциацията на хомеопатите в България у нас има около 500 души, посветили се на тази дейност. Само 70 от тях обаче са преминали задължителното за всеки уважаващ се хомеопат 3-годишно обучение и с чиста съвест могат да се нарекат лечители. “Този метод на лечение е идеален за бременните и малките деца. Лекарствата, които ние предписваме, са на билкова или на животинска основа. В тях няма химикали, които могат да повлияят негативно върху плода или върху крехкия бебешки организъм”, казва д-р Елеонора Рогелова, една от първите дипломирали се хомеопати в България.

Характерен за този вид лечение е индивидуалният подход към всеки пациент
За да си свърши добре работата, лекарят хомеопат трябва да отдели на пациента си поне час–два. “Ние търсим причината дълбоко в миналото, а не лекуваме само симптомите на дадена болест”, обяснява лекарката. “Повлияваме на заболяването, като вземаме предвид всички психоемоционални характеристики на пациента, както и условията, при които живее, обкръжението му, работата…” Гаденето, повръщането, болезнените контракции и стомашните киселини, съпътстващи бременността, се повлияват изключително добре от хомеопатичния чай и от билките, твърдят специалистите. Според тях традиционната медицина лекува само симптомите и потиска неприятното, понякога болезнено чувство. А след ден–два всичко се повтаря. Д-р Рогелова твърди, че чрез хомеопатията те могат да изчезнат.
“Често лекарите не се интересуват от произхода на дадена болест, докато ние търсим причината за болестта още в зародиша”, казва тя. “Ето защо, когато лекувам бебе, задължително на консултациите присъстват и родителите му.” Всички притеснения и негативни емоции през бременността оказват влияние върху бебето и неговото развитие, след като се появи на бял свят. Д-р Рогелова разказва как при нея дошло семейство с 5-месечно бебе, което категорично отказвало да се храни с лъжичка. След прегледа и анализа лекарите установили, че това се дължи на потиснат гняв от страна на майката през бременността. Бъдещите майки трябва да са много внимателни към емоциите си през този период. Дори мисълта, че бебето не е желано или дискутирането на евентуален аборт могат след това да повлияят върху физическото или психичното развитие на малкото човече.

Според лекарите хомеопати този вид алтернативна медицина е по-евтина, отколкото традиционната. Въпреки това
цената на първия преглед стряска – между 15 и 40 лв.
Лекарствата са на по-ниски цени от традиционните и се вземат за по-кратък срок. В повечето от тях има различни билки и минерали. Лекарите хомеопати са категорични, че през последните години се навъдиха много шарлатани и болните трябва да внимават на кого ще поверят здравето си. “Всичко е въпрос на медицинска етика – не може да давам хомеопатични лекарства на 3-месечно бебе с 40 ºС температура и сериозна бактериална инфекция. Ще му предпиша антибиотик, разбира се, но след като се подобри, ще дам хомеопатичен препарат, който ще изчисти организма му от химията”, пояснява д-р Рогелова.