"Коледа е шанс да научим децата си да не бъдат консуматори", каза Ася Демирева, родителски консултант, майка и журналист в "Денят на Фокус" по Радио "Фокус". В най-популярния коледен филм – "Сам вкъщи", квинтесенцията е в последните 10 мин. Когато майка му пътува с музикантите, за да се прибере при него, това е единствената идея за филма – самият главен герой казваше "Искам само семейството си като подарък за Коледа".

На Игнажден три бебенца полазиха Общинска администрация Годеч

"Родителите, родени през 80-те години, правят разлика между Коледа от едно време, когато имахме подаръци, но не твърде много и празника днес с 400 подаръка под елхата. Не е като да сме били бедни, но това изобилие на днешния ден ние като деца не сме го познавали", открои Демирева.

По думите ѝ комерсиалното крайно ни е превзело. "Имам близка приятелка, която живее в Австралия. Семейството ѝ направи околосветско пътешествие, заедно с трите си деца. Те са обучавани вкъщи – неща, които тук не са най-популярните методи на образование. Тя беше пуснала снимки от Коледа – тя и съпругът ѝ са фотографи. Имаха сглобена елха от дървени пръчки – преди 12 г.! Децата получиха ръчно направени курабийки за Коледа. В същата тази година аз направих и невъзможноото, за да подаря на детето един Макуин Светкавицата, който поръчах от Съединените щати", каза още тя.

"Мисълта, която ме осени в мига, в който видях щастливите очи на децата на моята приятелка, гледайки направените от майка им курабийки, беше – колко сме виновни ние за това, което правим с децата си като родители по празниците! Оттогава спрях да отрупвам елхата си по Коледа. Забранявам на бабите и дядовците да подаряват глупости на децата. Подаряваме неща, които имат смисъл – преживяванията. Дъщеря ми е на 18 г., а синът ми на 15 г. Те не очакват подаръци на Коледа. Дядо Коледа ще мине и през техния дом, но ще подари с мярка. Миналата година синът ми Любо поиска баскетболна топка и здраве", даде пример Демирева.

"Учим децата си да искат твърде много – ние използваме Дядо Коледа изключително зле – като наказание, че детето няма да получи подарък, ако не слуша. Ако децата ни нямат респект от нас и трябва да използваме Дядо Коледа, за да ги манипулираме да проявят желаното от нас поведение, значи имаме голям проблем. Настръхвам от послушни деца!".

Коледни бебенца в болница 'Дева Мария'

"Нека гледаме коледен филм, който ще накара децата да се замислят. Нека дори не е коледен – да бъде просто лента от нашето детство, която да съпреживеем със своите деца", посъветва Демирева и допълни, че според нея е важно по празниците да осигурим на децата си преживяване навън – шейни, сняг, снежни човеци, ако няма сняг, да организираме кратко пътуване – не непременно СПА уикенд. "Целта е да прекараме време с децата си, да научим нещо заедно – да посетим историческа забележителност, например, подсказа още консултантът. Можем също да им подарим нещо малко от списъка с желания, който се са съставили. Коледа е, за да се обичаме, да се прегръщаме, а не да получим 300 подаръка и да се превъзбудим", допълни консултантът.

Източник и снимка: https://www.ruse24.bg/