Всеки петък точно в 10 ч. вратите пред ЦУМ в София се отварят широко и събралата се група от 80–100 бъдещи майки влиза стремглаво. Не мислете, че всички те отиват да пазаруват. По това време щандовете все още не са отворени. Ентусиазираните бременни са готови за лекцията на С “9 месеца” на училище. Вече няколко месеца с тях редовно идва и Йорданка Пейчева. Тя не е с голям корем, не се оплаква от косопад, гадене и повръщане, но болките в кръста са ежедневие за… 63-годишната дама. Дали това е най-възрастната бременна българка? Едва ли! Със скромна усмивка и винаги подготвена с листове и химикалка Йорданка е най-запалената баба, която посещава училището за бъдещи родители. Тя се вписва идеално сред младите 20–30-годишни момичета, които всяка седмица слушат за контракциите, кърменето и първите грижи за новороденото. Бъдещата баба ученичка посещава курса повече от 4 месеца.

Заради дъщеря си
Йорданка едва ли сама е щяла да се върне обратно към навиците си от ученическата скамейка, ако не е била дъщеря й Василка. “Тя се омъжи и забременя. За съжаление работи в компютърна фирма и е под постоянно напрежение. Веднага след като разбрахме за бебето, започнах да си купувам “9 месеца”. Имам друга дъщеря и внуче, въпреки всичко предстоящото раждане ме изпълва с радост и нетърпение. Василка тръгна на курсовете за бъдещи родители, но беше постоянно заета и нямаше как да присъства на лекциите. Реших, че вместо да си стоя у дома, мога аз да ги посещавам и да слушам. Записвам всичко подробно и след това вкъщи й предавам лекцията”, разказва как е тръгнала на училището бабата. Вместо да гледа сериали, тя избрала да стане ученичка. Първоначално идвала през седмица, след това станала редовна посетителка.

Младите хора
Всяка седмица бабата с младежки дух сяда до няколко усмихнати бъдещи майки и сякаш се връща в младостта си. Говорят си за бременността, за добрите и лошите страни на 9-те месеца. Споделят притесненията и радостите. Йорданка има какво да разкаже от своя опит, да ги посъветва. В повечето случаи слуша. “Днес младите майки са изложени на постоянен стрес. Вярно е, че са по-освободени, но това води и до повече напрежение. Непрекъснато се притесняват за толкова много неща. Чудят се къде да родят, при кой лекар, колко пари трябва да му дадат, дали той ще е най-добрият… Когато аз бях бременна, бях по-спокойна и уверена в бъдещето. Напрежението за съжаление оказва влияние както върху майката, така и върху бебето, а може би и върху бабите”, споделя наблюденията си най-възрастната ученичка.

Преди и след
За 36 години, откакто Йорданка е била бременна, нещата драстично са се променили. Първоначално тя дори се е учудила на факта, че има училище за родители. “Подобно начинание е изключително полезно за бъдещите майки. Те получават толкова много информация. Дори аз, която съм минала по този път и имам две деца, разбирам неща, които не съм знаела преди”, казва тя. Убедена е, че промените  са за добро. Днес бъдещите и настоящите майки са улеснени. Те разполагат с детски кухни, пелени за еднократна употреба, модерни ваксини. Преди 30 години Йорданка е трябвало да готви всичко у дома, да пере по няколко пъти на ден, а ваксините не са били толкова пречистени. Единственият недостатък, който жената вижда в днешната система, е, че майките остават в болницата само ден–два след раждането. “Преди години стояхме по 6–7 дни. Така организмът на родилката се възстановява напълно, свиквахме с бебето, справяхме се с кърменето по-добре”, разказва тя.

Да предаде щафетата
Съвсем скоро Василка ще излезе в отпуск по майчинство и майка й ще се върне към домашните си задължения. Йорданка не съжалява, че “учебният срок” свършва. Тя е убедена, че дъщеря й трябва сама да започне да посещава курсовете за родители, за да се запознае със своите колежки по съдба, да получи много полезни съвети и да зададе въпросите си към лекторите от училището.

Най-голямото щастие за баба
Йорданка чака Великден с нетърпение. Терминът на дъщеря й е определен около най-големия християнски празник и за бабата тази година боядисването на яйца и месенето на козунаци ще останат на заден план. ”Василка очаква момче, нямам търпение, след като се роди, да го прегърна“, казва тя. След посещенията в училището и разговорите с бъдещите майки тя вече ще е модерна баба. Решила е да не се намесва в отглеждането на внучето си, да не дава излишни съвети и да не пречи. С радост ще помага на младото семейство само ако я помолят.

Има място и за други
Кой е казал, че С ”9 месеца” на училище е само за бъдещи майки? Бъдещите баби също са добре дошли, стига да са любознателни и да предават това, което са научили, на своите дъщери и внучки. На лекцията, посветена за традициите и обичаите, Йорданка поканила своя приятелка да дойде на училището. За лош късмет внучето й се разболяло и бабата не успяла да се присъедини към отбора на бъдещите майки. Въпреки това обаче тя все още не е загубила желание да посети курса за родители.

Пожелание от сърце
”Пожелавам на всички бъдещи майки леко раждане и да се радват на прекрасни бебчета, които да ги дарят с много любов”, усмихва се Йорданка.

Мая Ковачева