Забелязали ли сте, когато промените режима на любимото ви дете, как то става раздразнително, плаче и недоволства? Доказано е, че през първите 6 месеца малкото човече лесно и бързо свиква с установен режим на живот. Ако непрекъснато променяте часовете за сън, храна или игра, детето ви ще плаче и трудно ще приема нови неща. Деца със строг режим са много по-весели, уравновесени и любознателни Те плачат по-рядко, и то когато дневната им програма се нарушава.


Първия месец след раждането и вие, и детето се нагаждате един към друг. Както за вас, така и за малкото човече всичко наоколо е непознато. В този период бебето не се поддава на контрол и не спазва стриктен режим на живот. То не се съобразява с това колко е часът, когато е гладно, реве с пълна сила независимо дали е 1 ч. през нощта, или 5 ч. сутринта.

За съжаление новоизлюпената майка е тази, която трябва да се пригоди към ритъма на живот на бебето, дори това да означава да става посред нощ. През първите два месеца е позволено да храните детето, когато е гладно, и да тичате при него винаги когато плаче. Спокойно! Това няма да го разглези По този начин бебето ще усети, че близките му разбират от какво се нуждае и е склонно да привикне към определен дневен режим.
Най-добре е кърменето или храненето със заместител на майчина кърма да протичат по един и същи начин, на едно и също място. Започнете с повиването, после с храненето и след това да е времето за игра. Обикновено след като е хапнало добре, детето е изпълнено с енергия, жизнено и готово за игра.

През нощта го хранете на тъмно. Така то по-лесно ще свикне с режима ден и нощ. След 3-ия месец майките забелязват как животът у дома се нормализира и лудницата наоколо намалява. На тази възраст бебето вече само е изградило дневен режим. Обикновено през 4 часа се обажда, че е гладно, апетитът му през нощта намалява. В този период е важно да разберете защо плаче бебето. Често майките смятат, че детето реве само когато е гладно. Понякога малчуганът недоволства, защото търси близост и топлина. Не скачайте с шишето в ръка веднага щом заплаче. Добре е да се научите да разпознавате защо малкото човече е сърдито, ако само преди час сте го нахранили. Опитайте да го успокоите с други средства и ако нищо не помага, прибегнете към храненето. Съставете дневен режим с точни часове за ядене, къпане, спане и игра. В началото малкото човече ще се противи на това военно положение, но си струва да издържите първите седмици докато го приучите.
По-големите деца стриктно държат на вече изградената си дневна програма Всеки ден те научават нещо ново и хилядите непознати неща наоколо ги объркват. Ето защо те се държат здраво за правилата и навиците, които добре познават. Порасналото дете остро протестира, ако мама пропусне дори един куплет от приспивната песничка или забрави за кроасана следобед. Детето се чувства сигурно в своя малък свят и всяка промяна го плаши.
Ето защо въведете правила във всекидневието си, но такива, които лесно може да спазвате. Преценете дали всяка вечер ще имате време да казвате “Лека нощ” на всички животни от книжката за зоопарка, или само ще целунете слънчицето си, преди да загасите лампата. Разбира се, трябва да се съобразявате с възрастта му. Това, което е вършело работа, докато детето е било на 4 месеца, няма да помогне, когато то вече е на 3 години.