Къде да спи бебето?
 
Още преди да доведете бебето от болницата у дома, ще трябва да вземете едно много важно решение – къде ще спи то. В легло, в креватче със сваляща се преграда или във вашето легло? Може би нощем – в майчиното легло, а през деня – в кошарката?
 
За яростните поддръжници на спането при майката отделното легло е знак за липса на достатъчно грижа.
За привържениците на отделното спане пък спането заедно е повод за разглезване, за създаване на лоши навици у детето, които могат да доведат до проблеми в брака ви.
Истината е, че и в двата случая има положителни и отрицателни страни, а вашата връзка с бебето няма да се създаде или наруши от това къде ще изберете да спи то.
 

При мама?

Всъщност за някои родители е по-удобно да разполагат с няколко места, на които бебето може да заспива – ако по принцип през деня бебето спи във вашето легло, е рисковано да го оставяте без надзор там, така че е добре да има и друго място, където може да се осъществи дневната доза сън.
 

В кои случаи бебето не трябва да спи в едно легло с вас?

Най-безопасното място за сън на вашето бебе зависи преди всичко от индивидуалните обстоятелства.

Бебешкото легло е най-безопасното място, ако:

- Вие сте пушачка. Оказва се, че токсините, съдържащи се във въздуха, който издишва един пушач, влияят на центровете в мозъка на бебето, регулиращи дишането.
- Леглото на възрастните не е безопасно за бебето. Ако в това легло има пролука между матраците и таблите, по-голяма от 7–8 сантиметра, и не можете да свалите матраците на земята, то тогава бебето не бива да спи при вас.
- Други деца от семейството или домашни любимци също спят в леглото ви. Понякога те създават рискове за новороденото.
 

Мястото за сън – окуражава или пречи на самостоятелното поведение?

Според някои специалисти самостоятелният сън изгражда увереност в собствените сили, но не се разполага с изследване, което да доказва тази теория. В крайна сметка отнасяйте се с резерви към всеки, който заявява категорично, че от това къде ще спи детето ви зависи каква личност ще бъде когато порасне.
 

Задължителни изисквания към мястото, където ще спи вашето бебе:

- Устойчива конструкция.
- Стабилност.
- Качествен матрак.
- Здрав материал, който не се огъва, на отделните части.
- Възможност за пране.
- Заключване на сгъваемите части.
- Безопасно люлеене или полюшване.
- Спално бельо по мярка.
- Възможности за сгъване при пътуване.