Изследване на проби от бебешки изпражнения откри ключови различия между родените естествено бебета и появилите се на бял свят със секцио. Резултатите от изследването, бяха обявени от агенция Ройтерс.

Според учените бебетата родили се по естествен път се снабдяват с повечето от чревните си бактерии от майките си, но това не се отнася за родените с цезарово сечение, у които повечето бактерии са свързани с болничната среда.

Не е ясно какво въздействие може да има това различие върху бъдещето здраве на децата. Получените резултати не разубеждават жените да раждат със секцио, но отвориха прозорец към малко познат стадий от развитието на имунната система, обясниха специалистите участвали в изследването.

"Първите седмици от живота са от съществено значение за развитието на бебешката имунна система, но знаем малко за този стадий - заявява един от ръководителите на изследването Питър Брокълхърст от Бирмингамския университет.

Все още обаче предстои проследяването и на по нататъчното здравословното състояние на тези бебета, за да установи дали ранните различия в чревния микробиом водят до здравни проблеми. В изследването участвали специалисти от Лондонския университетски колеж, лондонския институт "Уелкъм Сангър" и университета в Бирмингам. Те прибегнали до дешифриране на ДНК, за да анализират 1600 проби от чревни бактерии от 175 майки и почти 600 бебета.

В пробите от майки и бебета на 4, 7 и 21 дни били установени най-значими различия между двата метода - у вагинално родените бебета имало повече свързани със здравето бактерии, отколкото у родените със секцио деца.