Различава ли новороденото цветовете или това е само мит? Дали ако бебето можеше да избира само, щеше да предпочете същите цветове за стаята си като родителите си?

Червено
Според резултатите от цветови тестове, направени на 250 новородени в Германия, червеното се оказва любимият им цвят. Най-нехаресвани са сивото и кафявото.


Любопитно е обяснението, което дават специалистите за интереса към червения цвят: той е познат на бебето още от майчината утроба. Стените на матката, слабо осветени от едва проникващата светлина, отвътре изглеждат на бебето като тъмночервена завеса. Това е и причината в някои европейски клиники новородените да се повиват в червени, вместо в бели пелени. Така бебетата се чувстват по-спокойни и плачат по-малко.

Синьо
Синьото е цветът, който най-трудно се разпознава от бебетата. Канадски учени съобщават за проучване, според което само 10% от новородените са в състояние да фиксират и да наблюдават огромна синя точка, поставена пред погледа им. Това се дължи на факта, че синият цвят е с по-малка дължина на вълните. 

Лилаво и оранжево
Балдахин, тапети, възглавнички… всичко в бебешката стая по традиция е в по-бледи, пастелни тонове. Ако можеха обаче да избират сами, бебетата щяха да се спрат на яркооранжевото или лилавото. Колкото по-контрастно и наситено – толкова по-интригуващо. Това е
главният бебешки принцип според проучванията на експертите.
 
Черно и бяло
Макар и да е известно, че черното и бялото не могат да се определят като цветове, никой визуален сигнал не приковава толкова задълго вниманието на бебето, колкото черно-белите контрастни линии. Дори новородени на няколко часа с голям интерес наблюдават черно-бели геометрични фигури. Впечатляващ обаче е фактът, че в повечето случаи те отвръщат глава, щом пред погледа им, вместо геометрични фигури, се постави черно-бяла хаотична драсканица. Според психолозите това разкрива, че още от самото начало в човешкото съзнание е заложена потребността да се търси подредба в хаоса.      

Розово
Момичешки цвят? Това е поредната изкуствено наложена културна норма. Няма съмнение, че розовото има успокояващо действие за бебетата и от двата пола. Според проучванията до около четвъртата си година момчетата също харесват розовото. След тази възраст то отпада от момчешката класация, защото е белег на „всичко момичешко”.  

Павлина Симеонова
психолог