Сигурно сте чували как някои експушачки се оплакват, че много са напълнели, след като са се отказали от цигарите. Вярно е, защото апетитът им се е подобрил, т.е. станал е нормален. Повишаване на телесното тегло след преустановяване на пушенето според медицинската статистика обаче се наблюдава само при 1% от пушачите.

Как се отразява на апетита?
Според немския проф. Кнут Олаф Хаустайн в цигарите има около 4000 вредни вещества, 100 от които са канцерогенни. Те действат пагубно върху човешкия организъм. Цигарите блокират активността на почти всички ензими, които участват в преработката и усвояването на храната, но най-вече рязко понижават апетита. Затова пушач, приел малко повече храна, се оплаква от тежест в стомаха, гадене, газове, колики, стомашно разстройство, болки в целия корем. Получава се омагьосан кръг: пристрастеният към цигарите се щади и приема по-малко храна, апетитът му рязко спада, стомашно-чревният тракт се бунтува, появяват се гастрит, язвена болест, колит... Това се случва най-често при тези, които изпушват първата цигара преди закуска и заспиват късно вечер пак с цигара.


Вредните вещества в тютюна пречат на и без това намалената по количество храна да се усвои нормално. Основните хранителни съставки (белтъци, масти, захари), някои много важни витамини (С, А, Е, В12, В6), микроелементи (желязо, калций, калий, магнезий и цинк) стигат до кръвта в ограничено количество. Това нарушено усвояване води до анемии, почти необратими промени в сърдечно-съдовата система, безсъние и вътрешно напрежение, рязко влошаване на функциите на жлезите с вътрешна секреция, отслабване на имунната система...
Кожата на пушачите е бледа, зъбите им са жълтеникави, ноктите – чупливи, косите – без блясък. Привържениците на порока често имат торбички под очите... Най-ефикасният метод да изглеждате зле е редовно да пушите.

Странични “екстри”
Нарушеното храносмилане води и до други странични ефекти. Недостатъчният приток до всяка клетка на нужните за живот храни затруднява производството на хормоните – най-мощните стимулатори на жизнените функции. Около 2500-те вредни вещества в цигарите блокират производството на серотонина – хормона на щастието и хубавото настроение. Той гарантира пълноценен сън, намалява болките, стимулира смеха... За да се произведе, мозъкът се нуждае от аминокиселината триптофан, който се съдържа най-много в млякото и в млечните произведения, в прясното месо, а пушачът няма апетит и усвояването на белтъка в организма му става трудно.
Цигарите нарушават секретирането и на норадреналина – хормона на мотивацията. Той е и мощен антидепресант, стимулира мозъчната и физическата активност. Благодарение на него ставаме по-смели, по-предприемчиви, по-лесно изявяваме талантите си. За производството му са нужни плодова захар (фруктоза, глюкоза), много витамини, малко, но висококачествени мазнини, които се набавят чрез прясно нетлъсто месо, риба. “Приятели” на норадреналина са шоколадът и яйцата.
Пристрастяването към цигарите блокира производството и на допамина – хормона на удоволствието, който повишава либидото, дава сили за справяне със стресови ситуации. За бременните и родилките този хормон е абсолютно необходим. А пък за тези, които искат или се мъчат да заченат, е манна небесна. За да може допаминът да си свърши работата, просто забравете цигарите! А за да стимулирате производството на този хормон, хапвайте пълнозърнести храни, соеви продукти, зелени бобови растения, кайсии, праскови...
Ако очаквате бебе или вече сте кърмачка и пушите, вероятно видът ви не е на здрава и щастлива жена. Вие сте напрегната и приемате ободряващото въздействие на цигарите като стимулатор, който обаче само ви вреди. Навикът да сте с цигара в уста ви заблуждава, че всичко около вас е наред. Голяма измама!
Нарушеното хранене влияе зле върху здравето и на детето ви. При пушачките вероятността да родят дете с по-ниско тегло е 3–4 пъти по-голяма, по-голяма е вероятността и за сърдечни или други аномалии, за понижена имунна система, алергиите връхлитат малкото човече още преди да е проходило, то е нервно и капризно... Вие се чудите защо, нали?

“Разведете се” с порока
Нормална бременност, успешен следродилен период и пълноценно кърмене означават добра хигиена на живот. Ключът към всичко това се събира в едно изречение: Забравете цигарите и променете менюто си! Още в първите 20–30 дни след като започнете редовно да консумирате пуешко и пилешко месо, зелена салата, пълнозърнест хляб, ориз, екзотични плодове (фурми, ананас, авокадо), които съдържат много магнезий, калий и витамин В6, усмивката и здравият вид на кожата ще се върнат на лицето ви. Яжте повече соя и соеви продукти, защото са мощни антиоксиданти. Те ще ви помогнат по-лесно да се отървете от страстта към никотина. Допълнете менюто си с шоколад, орехи, риба, зеленчуци. Скоро оплакванията от храносмилателния тракт ще отпаднат, апетитът ще стане нормален, настроението и тонусът ще се подобрят, имунната ви система ще укрепне...
Вместо да дърпате с настървение цигарата, хапнете плод или зеленчук. Любопитно е, но ако консумирате кервиз (корен, листо), ще ударите шестица от тотото. Това растение помага да се намрази порокът.
Заслужава си да проявите желание и воля и “да се разведете” с цигарите. Ако го направите, със сигурност активно ще споделяте своя положителен опит и сред заклетите фенки(ове) на този порок.