Въпреки че бебето ви няма да има спомени от първия си рожден ден, това все пак е важна дата, която искате да отбележите тържествено. Добре е да прочетете съветите ни, за да не претоварите с много емоции вашия малчуган.

Изберете точното време
Предвидете празникът да започне скоро след събуждането на детето от сутрешния или следобедния сън и определете продължителността на партито от 1 ½ до 2 часа.

Пригответе малка торта
Голямата торта е много атрактивна за фотографиране, но малката е по-подходяща за детските ръчички. Децата предпочитат по-обикновения вкус, затова наблегнете на ванилията или шоколада за ароматизиране.

Организирайте подходящи игри
Едногодишните деца са твърде малки за общи игри, но те могат да се забавляват с известна помощ от възрастните.


Ето няколко идеи:

 • Разширяващ се и стесняващ се кръг – малките и големите да се хванат за ръце и да образуват кръг като за хоро. Някой с венец (корона) на главата може да води хорото, докато друг от възрастните командва кръгът да се стеснява и разширява (навън – навътре).
 • Музикална игра – поставете кашон с играчки на пода. Пуснете музика за деца и накарайте малките и родителите да танцуват в такт с музиката с играчка в ръце.
 • Скриване и намиране на надувни играчки – скрийте надувни животни и помогнете на малките да ги намерят.

  Не разопаковайте подаръците
  Оставете това за след края на празненството. Ако трябва да отворите подаръците по време на партито, разопаковайте ги, като придружавате това с възторжени възклицания.

  След като гостенчетата си тръгнат, спокойно изкъпете рожденика и му осигурете тишина – изгасете телевизора, разговаряйте по-тихо с таткото (бабата, каката...) и се опитайте “да заличите следите” от възбудата около тържеството. Нека рожденикът заспи бързо и кротко – не е нужно да му напомняте колко хубаво е минал празникът му.
  Един ден – след няколко години, може би ще му разкажете по-подробно за този първи рожден ден...