Доц. Николета Маркова, детски стоматолог, ръководител на Катедра по детска дентална медицина към Варненския Медицински университет – София

Това са т.нар. силанти

Първите постоянни кътници пробиват около 5-ата или 6-ата година на детето. Това са най-важните дъвкателни зъби, които никога не се сменят. Тяхната поява обаче става „тихомълком” и не е свързана с падането на млечни зъби. Затова децата често нямат рефлекс да ги мият, обръщат внимание главно на предните. В рамките само на няколко месеца може да се стигне и до пулпит. Има 8-годишни деца с извадени кътници.


Ето защо препоръчително е около 6-ата година на детето родителите да го заведат на стоматолог, за да се приложи метод за запазване на постоянните кътници. Т.нар. силанти са нещо като „лаково” покритие, което се поставя върху най-опасните за развитието на кариес места. Материалите, които се използват, „запечатват” зъбната повърхност. Това пречи на киселините и на вредните бактерии да проникват в зъба и да го увреждат. Покритието може да издържи няколко години.