За ужас на много родители, боледуването е неизменна част от „трудовата характеристика” на детето. То се ражда с имунна система, която няма никакъв професионален опит. Защитните сили укрепват бавно и постепенно, а сблъсъкът с вируси, микроби и други болестни организми е важна част от този процес.

Ето защо няма как болестите да бъдат избегнати през първите години на малчугана. Важно е обаче той да преминава леко и бързо през тях, а инфекциите, които обикновено засягат носа, гърлото и ушите, да не стават чест гост в дома ви. Ето някои съществени и лесни стъпки, с които да подсилите детския имунитет още от рано.

Кърменето е важна част от неговото изграждане. Всеизвестно е, че бебетата, хранени само с кърма, боледуват сравнително по-рядко от тези на изкуствено мляко, като тенденцията се запазва дори след отбиването на кърмачето. Когато вече е захранено, старайте се в менюто му да присъстват предимно пресни плодове и зеленчуци, риба, яйца, ядки, нетлъсти меса за сметка на полуфабрикатите и сладките храни. Полезен метод е и каляването на детето, което е добре да започне още в първите дни след раждането му. Също така се уверете, че то получава достатъчно сън (между 10 и 14 часа на денонощие, в зависимост от възрастта).

Имунната система на мъника може да бъде много добре подкрепена и с природни методи като хомеопатия. Хомеопатичният продукт Имунокинд засилва защитните сили на организма и предпазва от характерните за възрастта респираторни вируси. Педиатрите препоръчват приемът му да започне още при първата вирусна инфекция в кърмаческа възраст, както и при повторни инфекции на дихателните пътища и като подготовка за тръгване на ясла или градина.

В състава му са включени 3 отделни калциеви лекарства, които подобряват обмяната на този важен минерал в детския организъм. Подходящ е за употреба още от деня на раждането на бебето и е лесен за прилагане (таблетките се разтапят много бързо в устата или могат да се разтворят с малко вода в пластмасова лъжичка). За постигане на добър профилактичен ефект е нужно да се приемат по 3 таблетки дневно поне 2 месеца. Добре е профилактиката да продължи още 2–3 месеца след това.

Като допълнителна терапия за укрепването на имунитета можете да използвате и Шуслерови соли №3 железен фосфат, №6 калиев сулфат и №7 магнезиев фосфат. Сол №3 осигурява повече кислород за тъканите и повече енергия за защита на организма. Сол №6 укрепва защитните функции на кожата и лигавиците и подпомага прочистващите процеси в тялото. Сол №7 има хармонизиращо и релаксиращо действие в периоди на стрес. Приемат се по 2 таблетки от всяка сол – сутрин, обед и вечер, в продължение на поне месец.