Родителите с нетърпение очакват момента, в който бебето им ще направи първата крачка. Тази стъпка – нестабилна, неуверена и вероятно последвана от меко тупване на дупе, полага началото на нова ера във вашия дом. Само след няколко седмици бебето ви няма вече да пълзи из дома. То ще тича!

Няма съмнение, че тази първа крачка може да бъде трудна. Да се ​​научиш да ходиш е сложно умение, което изисква координиране на много фактори (от поставянето на единия крак пред другия, до натрупването на увереност, за да се освободиш от ръката или дивана и да се отдалечиш сам).

Ето няколко съвета, които помагат на детето ви да направи тази първа стъпка безопасно:

Мотивация

Опитайте да подредите много и атрактивни играчки върху холната маса или дивана. Това ще помогне на бебето да упражнява умения за балансиране. Докато държи играчка в едната си ръка, то ще трябва да използва другата, за да се задържа за мебелите. 

Избягвайте обувки

Най-подходящите „обувки” за прохождане са босите крачета. Ходенето без обувки ще помогне на бебето да развие умения за координация и балансиране. 

Осигурете възможности за практика

Преподредете мебелите вкъщи, така че да детето да има възможност да „тренира”. Освободете пространство, но не забравяйте да поставите столове в стаята, които бебето да използва за подкрепа. Постарайте се да осигурите на малкото си различни повърхности, върху които да ходи, включително пясък, трева, килими или дървени подове. 

Окуражавайте го

Бебето ви полага големи усилия, за да проходи. Демонстрирайте подкрепата си ежедневно и го насърчавайте по всеки възможен начин. Позволете му да зададе собствено темпо на процеса без да го насилвате. Когато изглежда уморено, нека се заеме с друга дейност или сън. Естествените стъпки са най-стабилни. 

Използвайте играчки за прохождане

Играчките за прохождане, които се бутат от детето, са полезни за подпомагане на уменията, необходими, за да стои и балансира самостоятелно. Това са уменията, от които ще се нуждае бебето, когато започне да прави първите си стъпки. Уверете се, че играчките са ниско на пода и никога не ги поставяйте близо до стълбите. 

Не използвайте проходилки

Те могат да забавят процеса на прохождане и да повлияят на развитието на мускулите на бебето. Освен това проходилките значително увеличат риска от нараняване на детето.