Дъщеря ми е на 1 година и 8 месеца. От известно време забелязвам, че има сърбеж в областта на ануса и постоянно се чеше. На какво може да се дължи това? А. В., Ловеч

Сърбежът е чест симптом в детската възраст. Той може да е локален или генерализиран. При остри заболявания е преходен, а при други трае месеци и години. Детето трудно се въздържа от разчесване и поради това засегнатите места се разраняват, което може да причини вторична инфекция.


Най-често хроничният сърбеж в областта на ануса се предизвиква от глистно заболяване. Причинява се от острицата, която се загнездва в долната част на тънкото черво и в горната част на дебелото черво. Тя има размери между 5 и 10 мм. Паразитите снасят яйцата си около ануса, като заедно с това се отделя леплив секрет, съдържащ мравчена киселина. Тази киселина предизвиква дразнене и упорит сърбеж. Сънят на детето е неспокоен, то се буди, проплаква, скърца със зъби и чеше носа си, а през деня е капризно и разсеяно. Появяват се и коремни болки, безапетитие.
Заразяването с глисти става при поглъщане на яйца от паразитите чрез замърсени ръце, играчки, битов прах и други предмети. Разчесването създава условия и за повторно самозаразяване, което се улеснява от лошите привички децата да лапат и да смучат пръстите и да гризат ноктите си. Диагнозата се поставя чрез откриване на паразитите – бели, малки, тънки червейчета в изпражненията, около ануса, в бельото. Лечението изисква поддържане на изрядна лична и битова хигиена и приложение на препарати, предписани от педиатър.

Причини за сърбеж в аналната област могат да са и контактен дерматит, гъбични инфекции на кожата, атопичен дерматит или т.нар. ендогенна екзема. Те се установяват от специалист дерматолог.