Целувките са забранени. Кого ще целуват и от кого ще се оставят да бъдат целувани, децата решават сами.

Едногодишното синче на наша читателка носи фланелка с надпис „Целувките са забранени”. Когато чужди хора се опитват да милват малкия, майка му показва надписа на фланелката. Така детето отрано се научава да се разграничава от непознати.

Семейният терапевт намира този метод много подходящ. Така според него децата се научават да изразяват чувствата си и показват какво им харесва и какво – не. Важно е родителите да изразяват, че разбират малкото и уважават чувствата му.

Децата се нуждаят от близост, но те решават кога и от кого да я приемат. Дядото в близко семейство много обича да гушка внуците си. За съжаление, те се страхуват от близостта му и редовно го посрещат с плач. Майката е отчаяна, но не се кара на децата, тя иска да ги подкрепя в чувствата им. Опитва се да обясни на дядото, че децата се нуждаят от време, за да свикнат с него постепенно. За щастие, дядото не се обижда, а възприема съветите на снахата и при влизането си в детската стая сяда тихо, усмихва се, вместо да се смее с цяло гърло, и чака децата сами да протегнат ръце към него или да се покатерят на коленете му с любимата книжка в ръце.

Важно е да се говори с децата за чувствата им. И най-малките могат да покажат какво им харесва и какво – не. По-големите се нуждаят от помощта на родителите, за да изразят чувствата си. Те не трябва да пренебрегват отчаяния поглед на детето, когато лелята от вратата го награбва и го гушка силно. Добре е да се обсъждат с по-големите деца предпочитанията им към поведението на близките. Те винаги трябва да се приемат сериозно, а не като каприз на детето. Родителите трябва да го подкрепят, когато то иска да покаже колко близост е готово да приеме от другите.

Правилата осигуряват яснота. Детето не бива да е кротко и послушно във всяка ситуация, то трябва да има самочувствие и да отстоява желанията си. Разбира се, малкото не трябва да се катери по перилата на балкона и трябва да знае, че това е опасно и затова е забранено.

По-трудни са правилата, които се отнасят до общоприети норми – храната да се изяде, играчките да се приберат на мястото им, братовчедчето да се поздрави за рождения му ден, гостите да се посрещнат радостно.

Децата трябва да се научат да вземат насериозно собствените си потребности. Но да харесват прегръдки и целувки от външни хора, не трябва да им се налага от мама и татко. Добре е родителите да насърчават детето то само да определя колко близост е готово да приеме. По този начин малките най-добре се учат да се отнасят сериозно към потребностите си и да ги споделят с най-близките. И за родителите е добре да знаят, че децата им открито показват предпочитанията си, вместо да премълчават неприятните си преживявания.

Светът е сложен за малкия човек. Затова е важно родителите да се грижат за реда в околния хаос и да обясняват на детето чувствата му. Ако баба иска да получи целувка, а малкото се противи, ще трябва да й се покаже, че стискането на ръчичката за „Добре дошла” е по-приятно от плачещото внуче. Така детето ще се увери, че решението зависи от него. И всички ще са доволни, защото искат едно и също – дете със самочувствие, което не се страхува да каже „Не”.