Когато алерген или друго подобно вещество раздразни кожата, възниква възпаление, известно като дерматит. Дерматитът протича със зачервяване, оток, парене и сърбеж, а в тежки случаи кожата се напуква и кърви. Често причината остава неизвестна,  тъй като много фактори могат да предизвикат подобни симптоми.
Кожните възпаления в областта под пелената са чести при новородените бебета и са сред най-често срещаните дерматологични проблеми, възникващи при 25-65% от децата под 1 година. Обяснението на това явление е физиологично – появява се тогава, когато кожата влезе в  продължителен контакт с дразнещите вещества в урината и изпражненията. В повечето случаи проблемът не е сериозен, но може да е мъчителен за бебетата и родителите. Правилната грижа за кожата помага да се намали рискът от поява на дерматит.

Симптоми
Дерматит от пелени може да се появи въпреки стриктното спазване на хигиенните препоръки за грижи за кожата.
Кожата е зачервена и чувствителна в областта около гениталиите, гънките на бедрата и дупето. Тя може да е суха или влажна, блестяща и опъната или да има малки папулки. Ако състоянието не се лекува, може да се развият язви.


Кърмаче, което страда от този вид дерматит, е неспокойно, когато  се мие или докосва. Плаче много и спи малко. Трудно му е да седи и лежи, защото всяко движение предизвиква триене на кожата.

Причини
Бебешката кожа е с около 60% по-тънка от тази на възрастните. Ето защо е по-склонна към изсушаване и раздразнение. Кожната бариера е с уникална структура и биохимични свойства. Чрез селективната си пропускливост тя защитава от външни дразнители и съхранява вътрешния комфорт.
Причини за появата на дерматит от пелени могат да бъдат и:
растеж на зъбки;
ваксинация или чувствителност към предписани лекарства;
промяна на хранителния режим на бебето;
употреба на твърде тесни пелени и дрехи – кожата може да се охлузи и да се появят лезии, подобни на одраскване;
твърде рядка смяна на пелените.

Профилактика
Необходимо е да се поддържа добра хигиена на бебешкото дупе. Освен честа смяна на пелените, препоръчително е бебето да стои без пелени през деня за кратки периоди, тъй като въздухът изсушава по естествен и деликатен начин бебешката кожа.
При всяка смяна на пелените бебешката кожа трябва внимателно да се почиства и да се остави да изсъхне напълно преди поставянето на чистата пелена. Бебето може да се измива с топла, но не гореща вода и кожата да се попива с леко потупване с чиста и мека кърпа. Могат да се използват мокри кърпички без алкохол и парфюм, но те са неподходящи при възпалена или чувствителна кожа, защото могат да травмират кожата при триенето.
За бебешката кожа трябва да се използват деликатни продукти, които да засилят устойчивостта на естествената кожна бариера. Внимавайте с продуктите на цинкова основа – може прекомерно да изсушат кожата. Продуктите трябва да отговарят на следните стандарти: да не съдържат парфюм, консерванти, антисептици, потенциално токсични съставки или излишни добавки. Тези продукти трябва да поддържат оптимално ниво на влажност, да имат клинично доказан ефект и да са абсолютно безопасни.
Изключително подходящ за превантивно ползване и защита на нежната бебешка кожа от подсичане е деликатният продукт Bepanthen®. Той може да се използва при всяка смяна на пелените, защото не съдържа аромати, консерванти, оцветители или антисептици. Естествените му съставки ланолин и провитамин В5 (декспантенол) имат ефикасно двойно действие – ланолинът защитава кожата от външни дразнители и триене, а провитамин В5 подпомага естествената защитна бариера на кожата.

Профилактиката е много важна за здравата бебешка кожа. Внимателно избирайте продуктите за грижа за Вашето бебе. Нито един от тях не е универсално средство. Съдържанието само на естествени, напълно нетоксични съставки и липсата на аромати и консерванти са гаранция за безопасност и свеждат риска от развитие на дерматит при Вашето бебе до минимум.

Д-р Милена Генчева
преподавател във Варненския медицински университет
МЦ „Света Анна“ – Варна