Момчето Козирог започва силните си изяви още от родилното – то плаче така, че заглушава дори хора на останалите новородени. От невръстна възраст проявява характер. Няма да остави никое свое желание нереализирано. Ще реве, ще се тръшка, но ще успее. Когато е в компанията на други деца, само след няколко минути малкият мъж Козирог се налага като лидер и раздава команди, без да се интересува от мнението на никого.
Характерно за момчето е, че иска не само да бъде забелязано, но и постоянно да получава аплодисменти и похвали. Вярно е, че те най-често са заслужени. Малкият Козирог е любознателен, умее да се задълбочава, да изследва и разгадава света около него.

Момичето Козирог
Още от бебешка възраст госпожица Козирог смайва със своята паметливост. Тя проговаря рано, обогатява речника си всеки ден и винаги успява да обсеби вниманието на мама и татко и да ги въвлече в плана, който е замислила.
Това момиче не се пленява от игрите с кукли. Повече го привличат книжките, и то не картинките им, а написаното в тях. Може дълго да слуша някоя приказка, а след края й да изстреля куп въпроси. Няма обаче да се задоволи с отговор от рода на “Ами защото е така...”.