Деветмесечното дете е много енергично и постоянно е в движение. Обича да има компания. Вече е опасно да остава само, тъй като любознателността понякога води до рискове...

Какво може
Детето много рядко лежи дълго по гръб и по корем. То ловко се върти на двете си страни. Умее да седи стабилно и започва все по-добре от положение по корем да се издига на “четири крака”, да се завърта встрани и да сяда. Ако за миг загуби равновесие, подпира се с ръка отляво или отдясно.


Малкият човек успява да се повдигне, като се улавя за близки предмети. Щом се хване здраво за опора, запазва равновесие и дори може да направи няколко крачки встрани. Любимото му занимание е да се подрусва, като леко присвива коленете си.
Детето умело използва и двете си ръце, но явно показва предпочитание към едната от тях. Обича да хваща малки предмети.

Хранене
През деветия месец то продължава да се храни както през осмия – четири-пет пъти дневно, но менюто става по-разнообразно. То включва мляко, попара, зеленчукова супа и зеленчуково пюре с месо, риба, черен дроб, плодова каша, кисели. То яде самостоятелно бисквита и от лъжица.
През този месец детето наддава средно 500 г, пораства средно с 1 см.

Малкият бърборко
Деветмесечното дете произнася двойни срички и повтаря чути или произведени от него звуци. Бъбри много и това му доставя удоволствие. Общува с околните и чрез очите си. Следи с особено подозрение непознатите. Щом обаче ги опознае, на лицето му се появява усмивка. Когато не се изпълни някое негово желание, избухва в плач. Усвоило е този номер добре...

Nota bene!
 Не оставяйте само 9-месечното си дете. Тактично ограничавайте импулсивността му, за да предотвратите инциденти. 
 Осигурявайте на детето и свобода. Полезно е от тази възраст да успява да се справя с някои предизвикателства.
 Обезопасете контактите!

Как да му помагате
 Щом изговори нова дума, повтаряйте я правилно, за да я научи и то.
 Всеки ден водете детето на разходка. Събирайте го с деца на близка възраст.
 Говорете му и му пейте.

Консултирайте се с педиатър, ако:
 Детето не може да седи.
 Не проявява интерес и не посяга към предмети.
 Не бърбори.
 
Режим на хранене през 9-ия месец

6.30 ч. – кърма (заместител на кърмата).
10 ч. – попара с масло и обезсолено сирене + 30 мл (½ кафейна чашка) сок или детски нектар в 11 ч.
13.30 ч. – 1 к.ч. зеленчукова супа, месно-зеленчуково пюре или през ден 1 к.ч. бульон, зеленчуково пюре с 1 твърдосварен жълтък.
17 ч. –  млечно-брашнена каша или млечен кисел + 30 мл (½ к.ч.) сок или детски нектар, или сурово настъргани плодове в 17.30 ч. 
20.30 ч. –  кърма (заместител на кърмата).