Темата за доброкачествените кожни образувания и бременността оставя след себе си много въпроси. Събрахме някои от често задаваните и ги отправихме към д-р Росица Денчева, специалист в областта на дерматологията и венерологията, основател на естетична клиника Reverse Sofia, за да ви осигурим спокойствие.

Най-често срещаните доброкачествени кожни образувания и израстъци...

…са бенките и брадавичките по шията и други сгъвни повърхности по кожата, наречени още фиброми или папиломи. Характерно за първите е появата им в ранна възраст. Първите бенки се появяват още през първите години от живота на човека и постепенно нарастват по брой и размери. Могат да се наблюдават навсякъде по кожата, включително и в окосмената част на главата. Брадавичките се появяват по-късно. Особено чести са по време на бременност и в по-късните години от живота. Характерно за тях е разположението им и по сгъвните повърхности на тялото и крайниците. Друг вид брадавици могат да се открият след 45–50-годишна възраст по тялото и лицето. Появяват се като тъмни петна, а впоследствие стават релефни и много видими.

Безопасно ли е кърменето при наличие на брадавици в областта на зърната и ареолите?

Да, кърменето е възможно, независимо от наличието на брадавички в областта на ареолата на гърдите. Когато брадавичките са по-големи, те затрудняват акта на кърмене и предизвикват болезненост при кърмещата жена. По тази причина е препоръчително, когато има по-голяма брадавичка, тя да бъде премахната навреме, за да не възпрепятства акта на кърмене.

Защо се появяват?

Има различни концепции за появата на брадавички по ареолите на гърдите. Смята се, че основна роля има генетичното предразположение, но все още не е изяснена ролята на човешките папиломни вируси, както и на механичното триене в проблемната зона.

Не е задължително премахването на брадавичките при бременност или кърмене. Препоръчва се премахването им при наличие на интензивен сърбеж или при бързо нарастване, белег почти никога не остава.

Брадавици в интимната област – възможно ли е нормално раждане?

При установяване на брадавички в гениталната зона е необходимо да се установи какъв е видът им. Някои от тях се предизвикват от човешкия папиломен вирус, което налага премахването им. Раждането при наличие на подобни брадавици трябва да стане или по оперативен път, или те да бъдат премахнати преди раждането. Само така може да се гарантира безопасен процес на раждане и максимално намаляване на риска от предаване на вируса на новороденото.

Специална слънцезащитна козметика

Бременността е период от живота на жената, който прави кожата изключително чувствителна към ултравиолетовите лъчи на слънцето и повишава риска от поява на тъмни петна. Това налага ползването на слънцезащитен крем през целия период на бременността и след раждането. Сами по себе си брадавиците по лицето не са индикация за повишаване на степента на предпазване от ефекта на слънчевите лъчи.

 

Разговора проведе Виржиния Николова