Не всички деца се приспособяват към детската градина. Някои малчугани не могат да се справят с чуждата обстановка, с многото шумни и буйни връстници, с персонала.

Има десетки причини, за да решите, че е по-добре мъничето ви да остане вкъщи и да го гледате вие или баба и дядо. Вярно е, че детската градина има някои предимства за физическото и психичното развитие на малчугана. Как да направите така, че да осигурите на детето условията, при които растат децата в колектив? Уменията, които неговите връстници получават там, не са за подценяване. Важно е и вашето мъниче да не изостава в обучението си. Правилата са прости – всичко трябва да става

под формата на игра

На тази възраст любопитството на децата е неизчерпаемо. На първо време въведете режим, който включва сън и хранене в определено време, както и време за задължителни и свободни занимания. Изгответе график с образователна програма. В този период мозъкът на детето ви непрекъснато се развива и вашата задача е да го стимулирате. Разнообразявайте и обогатявайте познанията на детето. Обяснявайте му за какво служат новите и непознати предмети, с които то се сблъсква постоянно – в магазина, на детската площадка, у дома. Отделяйте време, за да го научите на етикет, на добро поведение – у дома и навън, как да се държи с непознати. Правилата за безопасността на движението също са важни. Излизайте сред природата – там може да се запознавате освен с цветовете и с формите, и с различни животни... За разлика от детската градина, където малчуганът трябва да споделя играчките си, у дома той може да се разпорежда с всичко.

Превърнете стаята му в истински замък

в който да рисува, лепи и оцветява. Изрязването и апликациите са любимо занимание за всяко хлапе. Няма дете, което да ви откаже заедно да измайсторите хартиена рокля на принцеса или костюм на Супермен. Оставете едната стена на стаята бяла, за да може на нея малчуганът да рисува. Поставете ограничения – нека да изявява творчеството си само на определеното място. Празниците са идеалният начин, за да запознава детето с традициите. Това е повод да запазите духа в семейството и същевременно да се забавлявате. Бъдете уверена, че детето ще оцени усилията ви и същевременно ще научи много и полезни неща.


Не забравяйте да пеете заедно и да четете приказки. Важно е

дните да не протичат монотонно

Проявявайте въображение. Много родители се срамуват да преправят гласи си и да гримасничат, когато четат детски книжки на малчугана, но така те ще привличат вниманието му. Чрез приказките детето ще обогатява речника си, а сюжетите им ще стимулират развитието на ума му.

Тригодишното дете ще се забавлява много, ако го заведете на детски куклен театър. В случай че не ви се излиза от дома, може с таткото да изиграете част от приказката. Снабдете се със специални костюми. Добре е таткото да намери дълга бяла брада и червени дрехи като на Дядо Коледа. Така малчуганът ще попадне в страната на приказките поне за малко и със сигурност ще запомни този момент дълго време.

Спортът и физическите занимания

също не бива да се пренебрегват. Освен интелектуално детето трябва да се развива и укрепва физически. Често родителите се притесняват от прекалено палавия си наследник и първата им реакция е да го спрат, когато тича и лудува наоколо. Оставяйте детето да изразходва енергията си. Не го затваряйте в апартамента или в къщата. Детската площадка и паркът са най-доброто решение. Може да превърнете двора в увеселителен парк. Правете снежен човек, чистете снега заедно и се пързаляйте с шейна...