Д-р Бранимир Кирилов е един от водещите имплантолози и орални хирурзи в България, както и човекът, който стои зад изграждането на една от най-иновативните и успешни дентални клиники в България – Medical Dent. Клиниката въвела за първи път в България лечението на деца под медицинки сън и създала център по дентална травма за деца, вече 18 години е водещ фактор в детската стоматология.

Д-р Кирилов, споделете ни малко повече за своя професионален път, как и кога открихте призвание? Дори нещо повече — каква беше мечтаната професия, когато бяхте дете?

Мечтаната ми професия като дете беше кардиохирург. Професор Чирков, тогава беше направил първата сърдечна операция и аз бях силно впечатлен от този факт. Колебаех се дали да избера този път или стоматологията. Баща ми има пръст да се насоча към денталната медицина. Всичко след това е свързано с много труд, последователност и упоритост.

Каква е философията на дентална клиника Medical Dent?

Да правиш нещата със смисъл – така бих обобщил философията на Medical Dent.

Още през през 2005 г. по франчайзингов модел създавате първия център за обучение в сферата на имплантологията. Каква е равносметката до момента?

Центърът за обучение изигра голяма роля в посока имплантологията да стане по-масов метод на лечение сред зъболекарите и по-достъпна за българския пациент. Над 200 зъболекари са минали през него, придобивайки първите си умения в областта. Възнамерявам да подновя  тази практика, но ще разкрия подробности в началото на следващата година.

Как успяхте да създадете екип от специалисти, притежаващи подход, умения, емпатия? В крайна сметка това се оказва водещо за пациентите….

С внимателен подбор на хората и много работа с тях, инвестиция в тяхното образование, квалификация и високи изисквания. Не съм от хората, които са привърженици на ,,нездравата‘‘ толерантност. Разбира се, важно е да сме разбиращи и приемащи, но в рамките на полезното. Когато заменим това да бъдем изискващи, с това да бъдем толерантни, се получават деформации. Подкрепям екипа си и го стимулирам да се развива.

Кои са най-често допусканите грешки от страна на родителите спрямо денталното здраве на техните деца?

Най-често се допускат грешки в създаването на правилни навици у децата. Тези знания се предават на вътрешно семейно ниво, което често затвърждава във времето грешен подход и метод за поддръжка на зъбите. Добре е да се обърнете към професионалист, който да обясни и демонстрира правилни техники за орална хигиена – това бих казал на родителите. Важен момент е и правилната реакция при вече изградени погрешни навици. Корекцията им е възможна, но зависи от пациентите. Това решение трябва да става осъзнато и умишлено. Необходимо е да се работи върху замяната на грешния с правилния навик и да бъдем подготвени, че изисква време.

Вие предлагате обслужване на световно ниво, това включва и превенцията, но дали в България повечето хора пропускат тази стъпка и се оказват там, където вече има нужда от решение на конкретни проблеми?

Определено в годините нарастват хората, осъзнаващи нуждата от превантивна грижа. Особено когато се претърпи по-сложна манипулация – добрите навици са наложителни. Преди няколко години с тази цел инвестирахме в център, специализиран в поддръжката и хигиената на зъбите и венците. Чрез него даваме възможност на повече хора да могат бързо и приятно да провеждат регулярно своите профилактични прегледи и почистване на зъбите.

Училище за родители - Ортодонтско лечение при деца и възрастни

В Dental Care Center работят специалисти, които могат да изготвят индивидуален план колко често, спрямо вашите специфични нужди, трябва да се извършва въпросната поддръжка.

Грижата за детските зъби - има ли иновации, свързани с това направление?

Промени има и в трите направления на стоматологията -  материали, технологии и методи на работа. Всичко в денталната медицина е изключително динамично и променящо се в последните години, следователно изисква постоянно да следим и усвояваме нововъведенията в областта.

И нещо старо и добре познато, което обаче винаги буди спорове сред родителите - силанти за детски зъби. Какво е вашето мнение по темата?

Препоръчвам ги при всички деца, които имат пробили постоянни зъби, но трябва да се поставят при показания от зъболекаря. Моят съвет е да заведете детето на преглед и да се допитате могат ли да се поставят. Полезно е да знаете, че в устната кухина има зъби, които са труднодостъпни за почистване, като в резултат е много лесно да се натрупат микроби именно в дълбоките участъци на тези зъби. По този начин се образуват и кариесите при децата. Точно затова се препоръчва поставянето на силанти в ранна възраст – обикновено, след като поникнат всички постоянни зъбки, или когато детето е навършило 13 години. Процедурата всъщност е изключително лека и безболезнена, по никакъв начин не би обезпокоила детето. Течният силант се поставя в дълбокия участък на зъба, след което се втвърдява с помощта на ултравиолетова светлина. И това е всичко – малкият пациент дори няма да усети кога е приключил целият процес по поставянето.

За финал - споделете ни каква е формулата за успеха, който имате зад гърба си и продължавате да надграждате?

Формулата за успех е последователност, трудолюбие и упоритост. Ценно е децата ни да разберат разликата между „уча се“ и „преподават ми“. Голямата разлика между двете е във вътрешната мотивация. Необходимо е да учим, за да успеем и постигнем целите си. Вярвам, че няма невъзможни неща. Всичко е постижимо, стига да е съпроводено с мисъл.