Д-р Бранимир Кирилов, орален хирург, имплантолог, създател и управител на Дентален център “Medical Dent отново ни бе на гости, този път заедно с д-р Ваньо Спасов, ортодонт. Двамата отговориха на различни въпроси, свързани с темата за ортодонското лечение при деца и възрастни. 

  • Какви са причините за криви зъбки при децата?
  • Как да видим симптомите възможно най-рано? 
  • Можем ли да предотвратим това състояние и кои са най-ефективните методи за целта? 

ПОСЛЕДВАЙ СТРАНИЦАТА НА УЧИЛИЩЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК 

Тревогите са много. Но с добри специалисти до нас, успокоението идва бързо. 

По думите на д-р Спасов, днес около 80% от населението има криви зъби. Ако родителите имат този проблем, много вероятно е и техните деца да го наследят. 

Дали биберонът може да окаже влияние върху захапката на бебето? Оказва се, че да, но само когато употребата му е прекомерна. До 1 годинка родителите спокойно могат да го дават на своето бебе, притесненията са излишни. 

Прочети още >>> Училище за родители - Зъболечение при малки децa

Научихме кога е време за първия ортодонски преглед и разбрахме как протича той. А що се отнася до ортодонското лечение, д-р Спасов ни сподели, че то е свързано с лек дискомфорт, но не причинява болка на пациента. 

В хода на нашия разговор обърнахме внимание и на ортодонското лечение при възрастните. Дали можем да имаме красива усмивка без брекети? Отговорът категорично е - ДА! Нашите гости ни запознаха и с другите възможни методи за подреждане на зъбите. 

Прочети още>>> Училище за родители - Грижа за зъбите през 9-те месеца

В “Medical Dent” винаги се стараят да намерят най-подходящия метод за лечение, спрямо възрастта, ангажираността на човек и нуждите от лечение. 

Родителите трябва да запомнят: "Най-доброто време за ортодонско лечение е в детска възраст, когато челюстите са в растеж!" Д-р Кирилов даде и още един ценен съвет: "Недейте да следите дали зъбките на децата ви са криви, а просто ги заведете на зъболекар."

Всичко, за което си говорихме с д-р Кирилов и д-р Спасов, чуйте тук: