За нас бе изключително удоволствие да бъдем отново в приятната компания на д-р Бранимир Кирилов, орален хирург, имплантолог, създател и управител на Дентален център “Medical Dent”. Този път фокусирахме вниманието си върху грижата за зъбите по време на бременността. Отправихме редица въпроси към нашия гост, а той ни отговори - с усмивка и желание да бъде полезен на бъдещите майки. 

ПОСЛЕДВАЙ СТРАНИЦАТА НА УЧИЛИЩЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК 

Когато планираме бременност, е добре да се погрижим за цялостното ни здраве и съответно да не пропускаме това на зъбите и устата. Д-р Кирилов препоръчва посещението в зъболекарския кабинет да бъде сред важните стъпки, които предприемаме преди бременност. Консултацията с дентален специалист ще ни информира за наличните проблеми и така ще можем да ги излекуваме, преди да влезем в периода на 9-те месеца, защото това е наистина важно.

Бушуващи хормони и проблем с оралното здраве 

Промяната в хормоналните нива по време на бременността би могла да доведе до пародонтит. Това, което д-р Кирилов препоръчва в такава ситуация, е да се увеличи честота на поддръжка на зъбите, а именно - през два месеца да се посещава пародонтолог и дентален хигиенист. 

Прочети още >>> Училище за родители - Зъболечение при малки децa

Най-чести орални проблеми през 9-те месеца 

По думите на нашия гост в този период е много вероятно да се обострят всички състояния, свързани с възпаление и увеличаване на обема на венеца

enlightenedПОЛЕЗЕН СЪВЕТ 

По време на бременността е най-добре да се избягват всякакви процедури, свързани със зъбите. Така жената ще осигури спокойствие на основното, което се случва в тялото ѝ, а именно - създаването и развитието на плода! 

Поговорихме си още за избелването, а също и за упойките. Научихме, че ако дадена манипулация изисква употребата на упойка, то дамите трябва да са спокойни, защото тя не носи риск за бебето. 

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО

Разбрахме, че балансираното и пълноценно хранене е изключително важно за бременността, с него предпазваме и зъбите

Засегнахме всички важни теми и получихме ценни съвети, за които искрено благодарим на д-р Бранимир Кирилов.

yes Няма да издаваме повече, гледайте видеото още сега:

 

Повече за Дентален център “Medical Dent” може да научите тук: https://www.medicaldent.bg/