27 януари 2014 г.

Всичко започнало в един петък 13-ти, когато майката Кели, след протеклата нормално до 24-тата седмица бременност, запознала да кърви. Младата жена и съпругът ù Шон помислили, че са изгубили бебето. Родителите били закарани с линейка в акушеро-гинекологичната клиника на университетската болница „Джеймс Кук”. Там установили, че бебето е все още живо и в сравнително добро състояние.Три дни по-късно Кели постъпва отново в болницата – този път за преждевременно раждане. Медицинският екип не счита, че бебето ще оцелее. То се ражда само 600 грама и без признаци, че ще си поеме дъх. Само 3 минути по-късно бебето едва доловимо проплаква. След това нещата се развиват като в роман…


Имахме чувството, че живеем в болницата

Налага се миниатюрното момченце да остане 15 седмици в интензивното отделение по неонатална грижа. В края на четвъртия месец малкият е толкова стабилизиран, че лекарите го пуснат да си отиде вкъщи.

Борбата за живот обаче едва сега започвала. Бебето получава инфекция на долните дихателни пътища.Медиците установяват, че оцелялото бебенце има дупка в сърцето. Дефектът можел да се компенсира само с хирургическа намеса. След операцията, която по чудо е успешна, бебето се изправя пред следващото изпитание - бронхиолит. Това заболяване на белите дробове поразява най-фините структури в тях и е много опасно за пеленачета и малки деца.


Лекарите не давали надежда за живот 

Родителите споделят, че не са позволили да бъдат спрени апаратите, поддържащи бебето. Накрая детето се повлиява добре от лечението - първо било стабилизирано, а след тримесечна терапия е изписано от болницата здраво. 

В момента Ейдън започва да лази, опитва се да се изправя на крака и дори изговаря първите си думи – „мама” и „татко”. Всичко се случва като в истински роман с щастлив край…