Бременността е период, съпроводен с уникални преживявания, разнообразни емоции, които често влияят дори върху хранителните навици и кръвната захар на бъдещите майки. Още след положителния тест близки и познати ви насаждат правила кое да ядете и кое не, за да родите здраво бебе – намеса, която не само че не помага, но и вреди.

В тази статия ще разгледаме връзката между емоционалното хранене и кръвната захар - заедно ще тръгнем по следите на здравословното майчинство. Причината?  По статистика на Международната диабетна федерация 1 от 6 бременни жени има повишено ниво на кръвната захар.

 Храненето и емоциите

Емоционалното хранене се ръководи от стрес, тъга или радост. Представете си какво се случва през бременността, когато всичко, изброено по-горе, бива умножено по две. Емоционалният свят на бъдещата майка е изключително богат, хормоналните промени изобилстват, а нездравословно хранене и преяждането се превръщат във временно решение за различни проблеми.

Кръвната захар между глада, насладата и вината

Нивото на кръвната захар е важен фактор през бременността, тъй като нейният баланс е ключов за оптималното развитие на бебето и здравето на майката. Емоционалното хранене, особено с висококалорични, тестени, сладки храни, може да доведе до рязко покачване на кръвната захар и/или затлъстяване. И да - колкото по-висок е гликемичният индекс на дадена храна, толкова по-бързо се повишават нивата на кръвната захар след консумацията ѝ. Точно зад ъгъла дебне и гестационният диабет - дамите с такъв са по-застрашени от поява на диабет тип 2 след време. За да е още по-цветно – не липсват вината, огорчението и обещанията за промяна ,,от утре‘‘.

 Как да се справите с емоциите?

-       Потърсете психолог, споделете с близките си как се чувствате. Не се колебайте да поискате съвет и от проследяващия бременността специалист.

-       Опознайте емоциите си. Усвояването на умения за контролиране на стреса и емоционалните предизвикателства ще помогне значително.

-       Съзнателен избор на здравословна храна. Включването на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни в менюто спомага за поддържане на стабилни нива на кръвната захар.

-       Движете се. Редовната физическа активност действа в посока контролиране нивата на кръвната захар и подобряване настроението.

Как да държите ,,под око‘‘ нивото на кръвната си захар?

Меренето на кръвната захар с глюкомер в домашни условия позволява постоянен контрол и възможност за своевременна реакция при нужда. Съгласете се, особено подходяща опция за бъдещи майки с гестационен диабет. Лесно, безболезнено, удобно ефективно, с бърз резултат. ,,9 месеца‘‘ препоръчва продукт, лично изпитан от нашия екип: CONTOUR®PLUS ELITE система за проследяване на кръвна захар.

Вашият лекар ще добие представа за цялостната картина, без да се налага да ви изпраща до лабораторията за поредното неприятно вземане на кръв. Ние силно се впечатлихме от и от уникалната функция на системата - smartLIGHT®. Тя прави бързо и лесно интерпретирането на отчитанията за кръвна захар с помощта на цветни светлини, които ясно идентифицират дали отчетената стойност е над, в рамките на или под вашия целеви обхват.

И помнете – здравето е дар. Пазете го добре, защото е най-ценното ви притежание. Не на последно място, бъдещи майки, не подценявайте диагнозата ,,гестационен диабет‘‘. Гестационният диабет може да претърпи различна еволюция след раждането или иначе казано – от напълно нормализиране на нивата на кръвната захар, през развитие на гестационен диабет при последваща бременност, до прогресия към захарен диабет тип 2 на по-късен етап.