От еротична част на тялото след раждането гърдите се превръщат в източник на храна. И все пак няма ли нещо възбуждащо, когато бебето е на майчината гръд? Глад! Бебето плаче сърцераздирателно. В просъница майката става от леглото и го слага на гърдата. То затваря очи и суче блажено. Тишина. Какво усещане! Не е ли поразително да успееш да нахраниш малкото човече! Гордост, обич, чувство на защитеност – всичко това изпълва тялото с топлина. Ами възбудата? Кърменето не действа ли все пак по някакъв начин еротично? Когато малките ръчички докосват гърдата, устата търси зърното, намира го и го масажира с език. Така бебето не доставя ли на майка си нежност, топлина, ритъм и в края на краищата наслада?


Деликатна тема по която никой не се осмелява да говори. И все пак, докато майките я избягват, тази тема се дискутира от науката. Немската психоложка Ева Мария Щарк твърди, че "кърменето е много повече от хранене на бебето, то е част от женската сексуалност, но и първото интензивно сексуално преживяване на новороденото." Разбира се, мненията по въпроса могат да са твърде различни. Много жени имат сериозни проблеми с кърменето (възпаления, застой на кърмата...). Често този акт се върши между другото – в паузите между гладенето и готвенето, пазаруването и посещението при бабите.

Някои майки възприемат кърменето като естествен процес, който макар и да е приятен, няма нищо общо с еротиката. Но има жени, които са в състояние да изпитат оргазъм от дразненето на гръдните зърна. Други почти не усещат галенето на гърдите и допира до зърната. Безспорно обаче е, че гърдата е високочувствителен и лесно възбудим орган. Преди раждането гърдите са предимно сексуален обект. Когато се появи бебето, всичко изведнъж се променя. Тогава майката си припомня, че природата е отредила друга роля на гърдите – да изхранват детето.
Много жени не предполагат, че и при кърменето могат да изпитат наслада и са едва ли не уплашени, ако това се случи. Те се срамуват и се измъчват от угризения. Здраво вкоренени са представите, че сладострастието и еротиката са позволени само между мъжа и жената. Според специалистите обаче еротиката е много по-широко понятие Те твърдят, че между родители и деца съществува особена любовна връзка. Любопитно е да се знае, че и при кърменето, както при половия акт в организма на жената се отделя един и същи хормон – окситоцин.

Че кърменето при някои майки се съпровожда от чувства, близки до оргазъм, е тема табу. Макар и плахо, по света се правят опити това да се промени. Барбара Зихтерман от Германия предлага една хипотеза, която може да обезоръжи това табу. Според нея природата осигурява размножаването на видовете чрез награждаване с наслада. Така тя гарантира и оцеляването на новороденото чрез удоволствието, което изпитват и майката, и детето при кърменето.