Здравейте! Казвам се Даниела Сечкова. Имам прекрасно семейство и две деца, дъщеря на 14 год. и син на 3 год. Започнах да се занимавам професионално с ароматерапия, след като малкото ми дете тръгна на детска градина и попаднахме в омагьосания кръг на вирус след вирус, докато нещата излязоха извън контрол. По време на поредния тежък вирус момчето ми (още нямаше 2-годишна възраст) направи гърч. Линейка дойде след 40 минути, в които сама трябваше да реанимирам детето си. Това, което ми помогна много в онзи момент, е, че бях карала курс за оказване на спешна помощ – само три месеца преди този инцидент.

Когато човек е на ръба физически и емоционално, той е склонен да опита всичко, нали? Така подходих и аз, когато разбрах, че има терапевтични етерични масла. Честно казано, в началото не повярвах. Все пак аз имах още едно дете и щях да съм чула за тях, защото и то не беше от онези, които редовно ходеха на детска градина. Казах си, че ще опитам нещо по-различно от рецептите за антибиотици, капки, сиропи, спрейчета и др. И опитах!

Етеричните масла промениха коренно начина, по който боледуваше детето ми. Разбира се, дълго време аз мислех, че това е просто съвпадение, че може би то е израснало болестите. Докато настъпи моментът, в който от 34 посещения на педиатър месечно в момента ни се налага да го посетим не повече от 2–3 пъти годишно. Тогава разбрах, че държа в ръцете си нещо наистина ефективно и реших, че трябва да разкажа на всички мои приятелки. В началото разказах на около 120 майки, с които имаме прекрасна фейсбук група. Децата ни са родени през 2014 г. След това направих страница в социалната мрежа, за да може информацията да достига до повече семейства. Впоследствие се оказа, че много от майките чакат второ дете и аз започнах да работя с тях, да им помагам да се справят с проблемите през бременността по един изцяло натурален и естествен начин – с етерични масла. Някои от тях имаха трудности да забременеят, други имаха проблеми с цикъла и хормоните, трети имаха като добавка автоимунно заболяване или диабет. Така някак естествено започнах да се занимавам най-вече със семействата с малки деца и бебета, бременни, кърмещи жени. Имам родени 5 „арома бебета“ от майки, с които съм работила, и чакам още няколко до края на годината. Най-щастлива съм, че една от майките, която преживя два мисед аборта, чака своето второ бебче съвсем скоро. Уникално е чувството, когато си помогнал на този свят да се появи още едно бебе. Този случай ще остане завинаги в сърцето ми.

През цялата последна година бях в процес на сертификация и непрекъснато се обучавам. Лектор съм в училища за бременни, бебета и родители, самата аз организирам такива събития, пиша статии и книжки за маслата по различни теми. Колкото повече научавам, толкова повече се убеждавам, че ароматерапията е необятна и много древна наука. Тя е една от най-древните лечителски практики. Толкова е ценена, че е описана в редица древни и свещени книги, включително в Библията, а етеричните масла са били ценени колкото златото. Много обичам да разказвам една история. Всички знаят, че когато Христос се ражда, при него пристигат тримата влъхви и му поднасят дарове. Но малцина знаят какви са били тези дарове, а именно злато, тамян и смирна. В древността тамянът и смирната са били едни от най-скъпите и ценени етерични масла в света, а днес се преоткриват от света отново. Текат много сериозни изследвания точно по отношение на тамяна, който използвахме и при гореописания случай.

Етеричните масла всъщност са част от нашия живот всеки ден, но често не си даваме сметка за това. Те се извличат от различни части на растенията – листа, кора, цветове, корени и др., с които хората се хранят, откакто съществуват. На практика огромна част от съставките на нашата храна, които й придават вкус и аромат, билките, подправките съдържат етерични масла. За нашите тела тези ароматни съединения не са непознати, както химически синтезираните лекарства, и затова към тях не се развива непоносимост, не се привиква, не се създават зависимости, нито резистентност.

Вдъхновявам се от възможността да помагам на семействата да бъдат здрави, да използват природни, натурални продукти за защита и в подкрепа на здравето. Защото вярвам, че здравето е постижимо само в хармония с природата. По тази причина мотото, с което създадох моя сайт (ще бъде пуснат в края на септември 2018 официално), е ПО-ЗДРАВИ С ВСЕКИ ДЪХ!

Можете да ме намерите във ФБ: Healthy You with Essential Oils

И така…

В днешно време хормоналните дисбаланси при жените са изключително често срещани. Масово към тях се подхожда, като се предписват хормонални препарати или лекарства. Не се обръща сериозно внимание на причините и не се търси систематично коренът на проблема. А те са различни при всяка жена, независимо че симптомите могат да са сходни.

Когато говорим за хормонални проблеми и терапевтични етерични масла, първото, което трябва да знаем, е, че съществува група етерични масла, които можем да наречем „адаптогени”. Терминът се появява още през 1947 г., за да опише техния ефект върху повишаване устойчивостта на тялото към стреса. Накратко, основните функции на адаптогените са да балансират, възстановяват и защитават тялото. Тези „умни“ масла са уникални, защото могат да оказват едновременно противоположни свойства като стимулиране и релаксация и се адаптират към конкретните нужди на организма. Използването на тези масла има много добри резултати, когато говорим за хормонални дисбаланси, при които едни жлези могат да не функционират оптимално, докато други са свръхпродуктивни. Адаптогенните етерични масла са способни да балансират работата им, без да създават по-нататъшен дисбаланс. Такива са маслата от босилек, гераниум, салвия и др. Използването им в комбинации (блендове, смеси) допълва полезните им свойства.

Кисти на яйчниците

Кистите на яйчниците са едни от най-често срещаните хормонални проблеми при жените. Маслата, които могат да ви помогнат, са гераниум, кипарис, салвия, хвойна, розмарин, маточина, лимон, босилек, пачули, кедрово дърво, смирна, лавандула, лайка.

Примерен бленд при кисти: 40 капки гераниум, 20 капки кипарис, 15 капки хвойна, 10 капки босилек.

Смесете маслата и ги добавете съм 60 мл базово масло в тъмно стъклено шише. Нанесете в абдоминалната област от зоната под гърдите до ниско долу в областта на яйчниците, както и отзад на кръста ниско долу в лумбалната зона. Всички блендове по-долу се приготвят по този начин, ако не е указано друго.

Примерен бленд при поликистозни яйчници (СПКЯ): 20 капки салвия, 20 капки мирта, 15 капки гераниум, 6 капки лавандула.

 Балансиране на половите хормони и предменструален синдром (ПМС)

Маслата, които ще ви помогнат, са салвия, гераниум, лавандула, фенел, мента, цитруси – грейпфрут, бергамот, босилек, жасмин, майорана, хвойна, иланг-иланг. В този период жените често са тревожни, напрегнати, плачливи или свръхемоционални. Често са налице подуване, задръжка на течности, повишен апетит предимно за сладки храни, болки в кръста или яйчниците, обилна менструация, главоболие и др. Ето няколко примерни бленда, които ще ви помогнат да се почувствате по-добре.

При гняв, нервност, тревожност преди и по време на месечния цикъл, ПМС: 20 капки бергамот, 20 капги гераниум, 20 капки салвия.

При подуване и задръжка на течности: 30 капки лимон, 10 капки хвойна, 10 капки мента, 10 капки кипарис.

При менорагия (обилна или продължителна менструация): 20 капки гераниум, 15 капки кипарис, 10 капки салвия, 10 капки лайка, 6 капки лимон.

Аменорея (липса на менструация) и нередовна менструация

Все по-често срещани са и аменореята, както и нарушенията на менструацията. Маслата, които могат да ви помогнат, са босилек, салвия, мента, розмарин, хвойна, майорана, лайка, гераниум, кипарис, жасмин. Примерна комбинация при аменорея и нередовна менструация: 30 капки лайка, 20 капки гераниум, 10 капки салвия.

Дисменорея (болезнена менструация)

При дисменорея може да опитате салвия, тамян, гераниум, лавандула, роза, кипарис, мента, майорана, лайка, босилек, розмарин, мащерка, черен пипер, джинджифил, безсмъртниче.

За болки/спазми по време на цялата менструация: 20 капки лавандула, 10 капки мента, 10 капки кипарис, 10 капки майорана, 10 капки салвия. Започнете 5–7 дни преди датата на вашата менструация.

Менопауза

Много жени се страхуват от менопаузата. Често първите симптоми, които ни насочват към тази мисъл, са горещите вълни, промените в телесното тегло и в месечния цикъл.

Примерна комбинация при горещи вълни: 40 капки салвия, 20 капки гераниум, 10 капки лимон, 10 капки спеърминт, 10 капки кипарис, 10 капки мента.

Ендометриоза

При ендометриоза най-подходящите масла са босилек, салвия, майорана, гераниум, безсмъртниче, лайка, роза, хвойна, лавандула, кипарис, бергамот, мента.

Примерна комбинация при ендометриоза: 20 капки гераниум, 20 капки салвия, 15 капки лавандула, 10 капки босилек, 5 капки лайка/кипарис. Масажирайте 2 пъти дневно абдоминалната област. Ако месечният ви цикъл протича изключително тежко, можете да добавите етеричните масла в 30 мл базово масло и да приложите 3 пъти дневно по време на месечния цикъл.

Хормонални дисбаланси на щитовидната жлеза и тиреоидит на Хашимото

След проблемите с женските полови хормони проблемите с хормоните на щитовидната жлеза са едни от най-често срещаните при жените. Любимата рецепта с много положителни отзиви е комбинация от 10 капки тамян, 10 капки карамфил, 10 капки лимонова трева и 10 капки босилек. Маслата се смесват с базово масло в шише тип рол-он от 10 мл и се прилагат върху жлезата 2–3 пъти дневно.

Всички посочени рецепти са примерни. Конкретните масла, които ще използвате, зависят не само от проблема, но и от състоянието на човека, за когото са предназначени, от начина му на живот, хранене, двигателна активност, сън, работа, навици, други заболявания и т.н. Колкото и да ми се иска да ви предложа една универсална рецепта, мисля, че няма такава, защото всеки човек е различен и реагира различно.

Преди да решите да използвате етерични масла, консултирайте се с вашия лекар и квалифициран ароматерапевт, който да ви насочи в избора на масла.

НЕ ВСИЧКИ МАСЛА СА ЕДНАКВИ! Препоръчвам ви да използвате само етерични масла, сертифицирани като терапевтичен клас (CPTG Certified Pure Therapeutic Grade®), за да сте сигурни в качеството и да получите желания ефект. В практиката ми с жени, бременни, кърмачки,семейства и деца използвам маслата на dōTERRA. Етеричните масла се разреждат с базово масло, защото не са водоразтворими. Най-подходящите базови масла са тези без собствен аромат като фракционирано кокосово масло, масло от гроздови семки, бадемово, кокосово масло, жожоба и др.